Operail on sanktsioonide taustal loobunud mitmest investeeringust

BNS
Copy
Operaili juhatuse esimees Raul Toomsalu Tapa depoos.
Operaili juhatuse esimees Raul Toomsalu Tapa depoos. Foto: Marianne Loorents

Operaili juht Raul Toomsalu nentis, et kuigi kaubavahetusele Venemaaga praegu veel märkimisväärseid sanktsioone kehtestatud ei ole, on olukorra mõju ettevõtte tegevusele siiski märgatav ja muu hulgas on loobutud ka paljudest investeeringutest.

Operaili kaubamahtusid on otseselt mõjutanud veebruari alguses Valgevenele kehtestatud riiklik sanktsioon, millega keelustati kaubagrupi 2707 ehk kivisöe baasil valmistatud mineraalõlide vedu. «See kaubagrupp moodustas möödunud aastal 95 protsenti Valgevenest veetavast kaubast. Valgevenest veetav kaup omakorda moodustas möödunud aastal 15 protsenti kogu kaubamahust,» selgitas Toomsalu BNSile.

Kaubavahetusele Venemaaga praeguseks hetkeks veel märkimisväärseid sanktsioone kehtestatud ei ole, ent Toomsalu märkis, et muidugi võivad sanktsioonid ja ka vastusanktsioonid tulla. «Jälgime olukorda ning täidame kõiki Eesti ja Euroopa Liidu kehtestatavaid sanktsioone,» kinnitas ta.

Olukorra mõju Operailile on märgatav. «Segadust on väga palju juurde tulnud. Dokumente, mida peame läbi töötama, on tekkinud kordades juurde. Oleme loobunud paljudest investeeringutest,» loetles Toomsalu.

Vagunirendi äris, millega tegeleb tütarfirma Operail Leasing, Toomsalu sõnul ühtegi Vene Föderatsiooni juriidilist isikut ettevõtte vastaspooleks pole. Vagunid on renditud Euroopa Liidu ja Ukraina ettevõtetele ning liiklevad kogu 1520-millimeetrise raudteesüsteemi raudteedel Baltikumis, Soomes, Kasahstanis ja ka Venemaal.

Osaliselt on ettevõte vagunid Venemaalt ka koju kutsunud, otsuseid tehakse vastavalt riskiprofiilile.

Kuna olukord on muutlik, siis seda, mis juhtub, kui Venemaa ja Valgevene transiit kaob, Toomsalu ennustada ei oska ja spekuleerida ei soovi. «Kindel on see, et me teeme ainult rahulikult läbimõeldud otsuseid. Kõige olulisem on ka meie jaoks rahu taastamine Ukrainas ja rahu säilitamine terves Euroopas. Oleme pika ajalooga ettevõte, meie kaubamahud on ka varem drastiliselt vähenenud, oleme sellest alati välja tulnud,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles