President Karis: EXPO-l alguse saanud majanduskontaktid jäävad kestma ka tulevikus

Postimees
Copy
Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Vabariigi president Alar Karis avas EXPO maailmanäituse Eesti paviljonis ärifoorumi QuEST Estonia ning käis Sharjah emiraadi kaubanduskojas.

Riigipea tõi ärifoorumi sõnavõtus esile Eesti ärikogukonda iseloomustavad tunnusjooned, mis on aidanud Eestil toime tulla viimase aja eri kriisides, mida on põhjustanud viiruspuhang, tarneahelate katkemine ning kõrged energiahinnad, kuid samas on Eesti majandus näidanud oma konkurentsivõimelisust.

«Eestis teati juba pikka aega enne COVID-19 kriisi, et traditsioonilist äritegevust saab vajadusel üle viia digikeskkonda. Oleme kasutanud uusi makselahendusi, uuenduslikku haridustehnoloogiat, samuti innovatiivseid viise transpordi vahendamiseks. Lisaks sellele tuleb kasuks lihtne maksusüsteem ja vähene bürokraatia,» rõhutas riigipea.

President Karis soovis edu Eesti-Araabia Ärinõukogule, mille kavatsuste protokoll allkirjastati asutajaliikmete poolt ärifoorumil. «Heameel on 10 päeva enne maailmanäituse sulgemist tõdeda, et oleme juba mõelnud tulevikule ehk sellele, kuidas hoida ja tugevdada Eesti ja Araabia Ühendemiraatide majandussuhteid pärast maailmanäitust. Ärikogukonna algatusel loodud kahe riigi ärinõukogu näitab, et maailmanäitusel alguse saanud ideed ja suhted jäävad kestma ka tulevikus,» sõnas Eesti riigipea.

Õhtupoolikul kohtus president Karis Sharjah emiraadi kaubanduskoja presidendi ja juhatuse liikmetega. Kohtumisel osalesid Eesti ettevõtjad ning riigikogu majanduskomisjoni liikmed. «Kui plaanite teha äri Euroopaga, siis miks mitte alustada Eestist,» märkis president Karis sõnavõtus.

Sharjah emiraat on tuntud oma kultuuritraditsioonide, kõrgetasemelise teadus- ja haridusvaldkonna poolest. Sharjah Teaduse- ja tehnoloogiapark on allkirjastanud koostöömemorandumid Tallinna Tehnikaülikooli ning Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liiduga. Eesti kavandab ka partnerlust Sharjah raamatulaadaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles