Venemaa näeb nafta müügi jätkumist tänu allahindlustele

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Vankorskoje naftaväli Siberis.
Vankorskoje naftaväli Siberis. Foto: Sergei Karpukhin

Venemaa on endiselt võimeline oma toornaftat müüma tänu allahindlustele ja kavatseb hoida toodangu stabiilsena isegi keset enneolematuid sanktsioone, ütles asepeaminister Aleksander Novak.

 

«Kui toornaftat müüakse allahindlusega, ostavad inimesed seda hea meelega, nagu praegu,» ütles Novak esmaspäeval Venemaa seadusandjatele uudisteagentuuri Interfax teatel.

«Me vaatame nüüd Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna poole, teeme nendega koostööd lastide ja tarnete osas,» lisas ta. «Üleskutsed Euroopa piirangute kehtestamiseks Venemaa naftaimpordile on poliitiliselt ajendatud, sest praegu on võimatu neid koguseid asendada.»

Invasioon Ukrainas on toonud kaasa laiaulatuslikud sanktsioonid Venemaa ja selle energiasektori vastu. USA ja Ühendkuningriik keelustasid selle kuu alguses Venemaa toornafta impordi, nüüd kaalutakse sarnast sammu ka Euroopa Liidus, mis on riigi energiaressursside suurim tarbija.

Naftatöötlemistehased kogu Euroopas on pärast riigi sissetungi Ukrainasse Venemaa naftast keeldunud, mis tekitab küsimuse, kui palju teised piirkonnad, eriti Aasia, seda ostaksid. Selle küsimuse vastusest sõltub paljuski, kui palju toornaftat riik maailmaturule tarnib ja kui palju Moskva saab selle tooraine müügist tulu.

Ülemaailmne naftaralli on siiski toetanud Urali klassi toornafta hinda, mille keskmine hind oli umbes 95,6 dollarit barreli kohta veebruari keskpaigast märtsi keskpaigani, kui Venemaa sõjaline eskaleerumine intensiivistus ja viis invasioonini, mis vallandas suurema osa sanktsioonidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles