Pentus-Rosimannus: Eesti Energia peab olema valmis katma Eesti keskmist elektritarbimist (3)

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus.
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Eesti energiajulgeoleku tagamiseks tuleb ka edaspidi hoida valmisolekut katta soojuselektrijaamade toodanguga Eesti keskmine elektritarbimine ja selleks on kavas pikendada Eesti Energia kohustust tagada vajadusel 1000 megavati ulatuses energia tootmine eelkõige põlevkivist, puidujäätmetest ja uttegaasist, ütles rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus Eesti Energia töötajatega kohtudes. 

«Praegusel keerulisel ajal peab Eestil endal olema varu ja valmisolek olemasolevad soojuselektrijaamad käivitada, kui elektrit võib jääda vajaka,» märkis riigi kui omaniku esindaja Pentus-Rosimannus. «Eelmisel aastal toodeti Eestis tarbitavast elektrist 71% siinsamas Eestis ja sellest kõige suurema panuse andis Eesti Energia. Külmadel talvepäevadel anti võrku 1200 megavatti ja see näitab, et vajaliku tootmisvõimsuse hoidmine on oluline.»

Praeguste omaniku ootuste järgi on Eesti Energial kohustus tagada 1000-megavatist juhitavat võimsust 2023. aastani ja see puudutab eelkõige põlevkivist, puidujäätmetest ja uttegaasist energia tootmist.

Arendama peab ka taastuvenergiat 

«Paralleelselt peab nii riik kui ka Eesti Energia jõudsalt edasi liikuma taastuvenergia arendamisega – uute tuule- ja päikeseparkide rajamise, salvestustehnoloogia arendamise ja kasutuselevõtuga,» märkis Pentus-Rosimannus. «Vajame palju rohkem süsinikuvaba ja soodsamat taastuvelektrit.»

«Riik peab looma ja kindlustama soodsat investeerimiskeskkonda, mis maksumaksjat liigselt ei koorma ning hoidma planeerimisprotsessi ladusa ja võimalikult vaba bürokraatlikest tõrgetest,» ütles rahandusminister. «Eesti kõige kaugemale arendatud Liivi lahe meretuulepark võiks juba 2028. aastal anda meile poole vajaminevast elektrist.»

Pentus-Rosimannus märkis, et põlevkivienergeetikas on tähtis jätkata süsinikuvaba keemiatööstuse kontseptsiooniga.

Kiitis töötajaid

Rahandusministri sõnul on Eesti Energia töötajad covid-pandeemia ajal elutähtsa teenuse tagamisega väga hästi hakkama saanud.

«Tunnustan ka energiakriisi alguses Eesti Energiale appi tulnud töötajaid, kes aitasid elektri tootmist suurendada. Tänu sellele käivitati Narvas elektrijaamad, mis olid seisnud poolteist aastat ja külmadel talvepäevadel anti võrku Eesti inimestele väga vajalikud 1200 megavatti energiat,» lisas rahandusminister.

Pentus-Rosimannus külastas Enefit Poweri tootmist, kohtus ettevõtte juhtide, töötajate ja ametiühingu esindajatega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles