Fitch: Ukraina sõda toob Baltimaades kaasa veelgi kiirema hinnatõusu (1)

BNS
Copy
Toidukorv.
Toidukorv. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Rahvusvaheline reitinguagentuur Fitch Ratings leiab värskes raportis, et sõda Ukrainas ning sanktsioonid Venemaa ja Valgevene vastu süvendavad niigi kõrget hinnatõusu Balti riikides.

Seda ennekõike nafta ja maagaasi järsult kõrgemate hindade, eratarbimise langemise ja kasvuväljavaadete nõrgenemise kaudu, selgub raportist.

Eurostati veebruarikuu andmetel oli aastane inflatsioon Leedus koguni 14 protsenti, Eestis 11,6 protsenti ning Lätis 8,8 protsenti.

Leedu on seejuures eriti avatud rahvusvahelisele energiahindade kõikumisele, sest import moodustab kolmveerandi Leedu energiavarustusest. Eesti impordib samas 11 protsenti energiast, seda tänu kodumaisele põlevkivitööstusele. Eesti on ka Balti riikidest kõige vähem sõltuv energia impordist.

Venemaa on seejuures olnud Baltikumi jaoks oluline maagaasi tarnija, andes 2020. aastal 100 protsenti maagaasi impordist Lätis, 46 protsenti Eestis ja 42 protsenti Leedus.

Lisaks on sõda suurendanud ebakindlust puiduhakke ja graanulite tarne osas Valgevenest. Valgevene on olnud suurim biomassi eksportija Baltikumi. Nõudlus biokütuste järele on seejuures Baltimaades kasvanud, kuna küttesüsteemid on läinud üle gaasilt biomassile.

Raport toob ka välja, et kaubandusšokki piirab reekspordi suur osakaal Baltikumi ekspordis Venemaale, mis on alates 2014. aastast langenud. Ehkki palgakasv Balti riikides püsib tugev, kompenseerib see vaid osaliselt kõrgemate energia- ja toiduainehindade mõju tarbimisele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles