RMK teenis mullu ajaloo suuruselt teise kasumi

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Puidu väljavedu metsast.
Puidu väljavedu metsast. Foto: Kaupo Kikkas

Hiljuti skandaalidesse sattunud RMK teenis mullu ärikasumi 84,4 miljonit eurot, millest kõrgem on kasum olnud varem vaid ühe korra. Riigieelarvesse makstakse seetõttu 33 miljonit eurot dividende, riigifirma tunnistab aga samas, et kohalike elanikega suhtlemist tuleb parandada. 

Traditsiooniliselt moodustas suuremas osa RMK käibest puidu müük, kokku 218,8 miljoni euro suuruses summas. Käive kasvas peamiselt kerkinud hinna tõttu – kui 2020. aastal maksis müüdud puidu kuupmeeter keskmiselt 45,8 eurot, siis eelmisel aastal 57,1 eurot. Samas müüs RMK eelmisel aastal vähem puitu kui aasta enne seda – 2021. aastal 3,8 miljonit kuupmeetrit, 2020. aastal 4 miljonit.

Müüdud puit jagunes järgmiselt: palk 45%, paberipuit 32%, küttepuit 16% ja hakkpuit 7%.

Vastavalt riigieelarve seaduses ette nähtule otsustas nõukogu teha ettepaneku dividendideks maksta 32,7 miljonit eurot. Möödunud aastal kandis RMK dividendidena riigile 33,4 miljonit eurot. Ettevõtte jaotamata kasum 31.12.2021 seisuga on seejuures tervelt 502 miljonit eurot. 

RMK nõukogu esimees Randel Länts hindas majandusaastat tervikuna edukaks. «Hinnatõusu puiduturul suutsime ära kasutada ja seeläbi teenisime riigile 50 miljonit eurot enam tulu, kui aasta alguses oskasime prognoosida. Samas tuleb tunnistada, et meil on veel arenguruumi kohalike elanike ootuste ja metsa majandamise praktikate omavahelises sobitamises.»

Puidu müügist teenitud rahast kulus metsa uuendamisele ja hooldustöödele 19,5 miljonit eurot, metsateede ehitamisele ja hooldamisele 23,5 miljonit eurot, metsakülastuste korraldamisele ja loodusharidusele 8,7 miljonit eurot ning looduskaitsetöödele 4,1 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles