Autode hind kerkis Venemaal kuuga 60 protsenti

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Lada koosteliin Iževski tehases 22.veebruaril 2022.
Lada koosteliin Iževski tehases 22.veebruaril 2022. Foto: Scanpix/ Reuters/ GLEB STOLYAROV

Uute sõiduautode hinnad tõusid Venemaal pärast Ukraina ründamist 50–60 protsenti.

Nii kirjutab Venemaa ajaleht Vedomosti automüüjate sõnadele tuginedes. Varem on Avtostat turuosade suurust arvestades hinnanud, et uute sõiduautode hind kerkis eelmisel aastal 18 protsenti, 2 miljoni rublani.

Kuigi 83 protsenti Venemaal müüdavatest autodest pannakse kokku riigis, tulevad osad suures osas välismaalt ja neid tuleb osta valuuta eest. Rubla on ametliku kursi kohaselt dollari ja euro suhtes odavnenud vastavalt 24 ja 21 protsenti. Samuti mõjutavad tootmist lääneriikide sanktsioonid. 

Uute autode müügiga tegeleva Aviloni peadirektori asetäitja Aleksei Starikovi sõnul korrigeeritakse uute autode hinnad valuutakursside põhja ümber, kui need stabiliseeruvad. Hinnatõus võib tema hinnangul olla umbes 50 protsenti.

Teise automüügifirma Avtodrom peadirektor Andrei Olhovski tõdes, et viimase kuuga on hinnad tõusnud 60–70 protsenti. See on viimaste aastate suurim hinnahüpe. 

Ekspertide sõnul on keeruline öelda, mis edasi saab. Prognooside kohaselt võib automüük selle aasta kokkuvõttes Venemaal langeda kolmandiku võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles