Kriitikarahe alla sattunud Nestlé õigustab tegevuse jätkamist Venemaal

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Nestle'i imikutoit, mida firma lubab nii Venemaal kui Ukrainas edasi müüa.
Nestle'i imikutoit, mida firma lubab nii Venemaal kui Ukrainas edasi müüa. Foto: Reuters

Maailma suurim toiduainete tootja Nestlé SA, kes on Ukraina sõja tõttu järjest tugevneva surve all lõpetada oma tegevus Venemaal, teatas, et ei teeni oma järelejäänud tegevustest Venemaal kasumit.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles laupäeval Šveitsi pealinnas Bernis tuhandetele meeleavaldajatele voogesitatud kõnes välja, et Nestlé jätkab Venemaal äritegevust. Selle kuu alguses peatas Šveitsi ettevõte vähetähtsate toodete, nagu Nespresso kapslite ja San Pellegrino pudelivee saatmise Venemaale. Küll aga müüakse seal jätkuvalt imikutoitu, teravilju ja mõningaid lemmikloomatoite.

«Me ei teeni oma ülejäänud tegevusest kasumit,» kinnitas Nestlé pressiesindaja meili teel Bloombergile. «See, et meie, nagu teisedki toiduettevõtted, varustame elanikkonda olulise toiduga, ei tähenda, et me jätkame nii nagu varem.»

Ukraina valitsus on nimetanud Nestlé'i üheks ettevõtteks, mis pole Venemaal tegevust täielikult peatanud. Peaminister Denys Shmyhal saatis eelmisel nädalal säutsu, milles ütles, et tegevjuht Mark Schneider pole üles näidanud mõistvat suhtumist, kuid loodetavasti ta muudab peagi meelt.

«Teeme Ukrainas ja naaberriikides kõik endast oleneva, et aidata seda humanitaarkatastroofi leevendada,» ütles Nestlé. «Oleme endiselt üks väheseid aktiivseid toiduettevõtteid Ukrainas ja mõnikord suudame isegi Harkivis toitu jagada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles