Eurostat: EL-i suurimate energiatootjate turuosakaal on langustrendis

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Eesti Energia Balti elektrijaam Narva lähistel. Eurostati andmetel on suurtootjate osakaal Euroopa elektriturgudel langema hakanud.
Eesti Energia Balti elektrijaam Narva lähistel. Eurostati andmetel on suurtootjate osakaal Euroopa elektriturgudel langema hakanud. Foto: Remo Tõnismäe

Eurostati andmeil on alates 2013. aastast, kui amet sellekohaseid andmeid hakkas koguma, enamuses liikmesriikidest suurimate elektri- ja gaasitootjate turuosa vähenenud.

2020. aasta andmete kohaselt erines suurima elektritootja turuosa riigiti märkimisväärselt. Turul domineeris üks firma vaid Küprosel, kus selle ettevõtte turuosa ulatus 100 protsendini. Järgnesid Prantsusmaa, Horvaatia ja Tšehhi, kus suurima elektritootja turuosa oli 78, 76 ja 71 protsenti.

Teisalt oli kolmes liikmesriigis suurima tootja turuosa vähem kui 20 protsenti – 18 protsenti Luksemburgis, 17 protsenti Poolas ja 16 protsenti Itaalias.

Võrreldes 2013. aastaga oli 2020. aastal suurima tootja turuosa väiksem kõigis liikmesriikides peale Bulgaaria, Tšehhi, Ungari ja Rumeenia, kus osakaal kasvas vastavalt 6, 4, 2 ja 1 protsendipunkti. Turuosa vähenemise määr oli suurim Luksemburgis, kus suurima tootja turuosa vähenes pärast elektrituru liberaliseerimist 40 punkti. Väikseim oli muutus Leedus, kus suurim turuosa vähenes vaid 1 punkti. Soomes 2013. aastaga võrreldes suurima tootja turuosa ei muutunud.

Maagaasiturul hoidis suurim firma suurimat turuosa Eestis, Maltal ja Rootsis, kus ainult üks ettevõte domineeris riiklikku tootmist ja importi ehk selle turuosa oli 100 protsenti. Väikseim oli suurima ettevõtte osa turust 25 protsenti Hispaanias ja 26 protsenti Tšehhis.

Võrreldes 2013. aastaga vähenes suurima ettevõtte turuosa 13 riigis, jäi samale, 100 protsendi tasemele Rootsis, ja suurenes Leedus, Eestis ja Slovakkias, vastavalt 17, 16 ja 11 protsendipunkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles