Belgia lükkas Ukraina sõja tõttu edasi tuumaenergiast loobumise (1)

Copy
Foto: Reuters/ScanPix

Belgia lükkas reedel kümne aasta võrra edasi plaani loobuda 2025. aastaks tuumaenergiast, põhjendades seda energiahindade tohutu tõusuga Venemaa sissetungi tõttu Ukrainasse.

«Föderaalvalitsus otsustas astuda vajalikke samme, et pikendada kahe kõige viimasena ehitatud tuumareaktori eluiga kümne aasta võrra,» ütles peaminister Alexandre De Croo säutsus.

«See tugevdab meie riigi sõltumatust fossiilkütustest tormilises geopoliitilises keskkonnas,» lisas ta.

Euroopa püüab leida viise, kuidas võõrutada end energiasõltuvusest Venemaast, mis tagab 40 protsenti Euroopa gaasivajadusest peamiselt Saksamaale, Itaaliale ja mitmele Kesk-Euroopa riigile.

Hinnad on eurooplastele pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse hüppeliselt tõusnud ning EL-i juhid kohtuvad järgmisel nädalal, et leppida kokku uutes erakorralistes meetmetes, leevendamaks mõju tarbijatele ja ettevõtetele.

Belgias töötab praegu kaks tuumaelektrijaama kokku seitsme reaktoriga.

Lubadus tuumaenergia järk-järgult kaotada on Belgia seadustes sätestatud alates 2003. aastast ning rohelised seisid raevukalt vastu otsusele moratoorium edasi lükata.

Reedeses kavas, mille üle arutati valitsuse maratonistungil, nõustus valitsus pikendama Antwerpeni sadamalinna lähedal asuva Doel 4 reaktori ja Liege'i lähedal Tihange 3 reaktori tööiga 2035. aastani.

«Meie riigil on liiga kaua puudunud visioon,» ütles De Croo pressikonverentsil. «See on tekitanud palju ebakindlust. Kava, mis meil täna laual on, on reaktsioon selle visiooni puudumisele.»

Valitsus peab Belgia tuumaelektrijaamade omaniku Prantsuse energiahiiglase Engiega läbirääkimisi uue kavaga seotud sammude üle.

Engie on varem viidanud, et De Croo valitsusel on juba liiga hilja meelt muuta ja 2025. aasta talvel ei pruugi nende kahe reaktori kasutamine võimalik olla.

Rohelised olid seadnud tuumaenergiast loobumise 2025. aastaks tingimuseks, et ühineda poliitiliselt hapra seitsmeparteilise koalitsiooniga, mis 2020. aastal pärast tasavägiseid valimisi kokku pandi.

Kuid alates 24. veebruari invasioonist koos energiahindade tõusuga andis partei märku, et nõustub kaaluma alternatiive.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles