Lõuna-Euroopa riigid kutsuvad EL-i looma ühist energiastrateegiat

Copy
Lõuna-Euroopa riikide energiaalane tippkohtumine Roomas.
Lõuna-Euroopa riikide energiaalane tippkohtumine Roomas. Foto: Francesco Fotia/AGF/SIPA

Itaalia, Hispaania, Portugali ja Kreeka peaminister kutsusid reedel Euroopa Liitu moodustama ühist strateegiat bloki energiajulgeoleku tagamiseks.

«Ainult Euroopa ühise vastusega saab Euroopa ühise probleemi kiirelt ja otsustavalt lahendada,» ütles Hispaania peaminister Pedro Sánchez neljapoolsete kõneluste järel Roomas. «Peame seda tegema kohe... me ei saa oodata päevagi kauem.»

Itaalia peaminister Mario Draghi ütles, et konkreetsed meetmed kõigi liikmesriikide kaitsmiseks peavad laual olema järgmisel nädalal Brüsselis toimuva EL-i tippkohtumise ajaks.

Draghi võõrustas Roomas Sánchezt ja Portugali peaministrit António Costat. Kreeka valitsusjuht Kyriakos Mitsotakis andis sel nädalal positiivse koroonaproovi ja osales kohtumisel üle videosilla.

Euroopa riigid on seni võtnud kõrgete energiahindade mõju piiramiseks meetmeid üksteisest eraldi, kuid mitu riiki on nõudnud, et blokk võtaks koroonaviiruse pandeemia kannul tulnud probleemi käsile ühiste jõududega.

Draghi on varem rõhutanud vajadust mitmekesistada Euroopa energiaallikaid ja suurendada taastuvallikate osakaalu.

Reedel mainis ta ka energia- ja gaasituru lahkulöömist ja gaasihinna fikseerimist ning lisas: «Energiaturu ühine haldamine oleks kasulik kõigile.»

Euroopa Komisjon teatas läinud nädalal, et plaanib Vene gaasi importi järsult vähendada, otsida uusi varustajaid, koguda järgmiseks talveks reservi ja kiirendada bloki muutmist energiatõhusamaks.

Mitsotakis märkis, et ükski riik ei saa taolise kriisiga üksi toime tulla, samuti tõi ta välja kõrgete energiahindadega kaasnevad poliitilised riskid.

«Energiakriis võib taasäratada meie mandril populismikošmaari,» lausus ta, lisades, et Kreeka on pidanud selles osas «kõrget hinda maksma». «Me ei tohi lubada sel fenomenil kunagi korduda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles