Vene oligarh jäi 1,5 miljardi euro peitmise katsega sakslastele vahele

BNS
Copy
Aleksei Mordašovil oli osalus reisifirmas TUI.
Aleksei Mordašovil oli osalus reisifirmas TUI. Foto: YURI KOCHETKOV/EPA

Saksa reisifirma TUI teatas reedel, et võimud on alustanud uurimist Vene miljardäri Aleksei Mordašovi suhtes, keda kahtlustatakse katses oma osalust ettevõttes EL-i sanktsioonide vältimiseks varjata.

Saksa majandusministeeriumi uurijate sõnul võis Mordašov oma 1,5 miljardi eurose osaluse varjamiseks kasutada keerukat skeemi omandi ülekandmiseks oma abikaasale.

Euroopa Liit lisas Mordašovi, kellel on TUI-s 34-protsendine osalus, 1. märtsil nimekirja isikutest, kellele kehtestatakse sanktsioonid lähedate sidemete tõttu Vene presidendi Vladimir Putiniga.

Kolm päeva hiljem teavitas Mordašov Saksa turismihiidu, et tema firma Unifirm on kandnud 4,1 protsenti oma aktsiatest TUI-s Severgroupile, mis kuulub samuti oligarhile.

Veel kaks temale kuuluvat firmat müüsid enda ühtekokku 29,9-protsendise osaluse TUI-s Briti Neitsisaartel registreeritud firmale Ondero Limited.

Mordašov ei täpsustanud Ondero omandistruktuuri, kuid TUI teatel on saadud infot, et selle omanik on oligarhi abikaasa Marina Mordašova.

TUI märkis, et majandusministeeriumi juurdluse lõpuni peetakse tehingut kehtetuks.

Mordašov ostis osaluse TUI-s, kui firma koroonaviiruse pandeemia ajal krahhi äärele sattus. Putini sõjast Ukrainas on püüdnud ta end distantseerida.

"Mul ei ole praeguste geopoliitiliste pingetega mingit pistmist ja ma ei saa aru, miks EL mulle sanktsioonid kehtestas," ütles ta avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles