Poola hakkab oma majandust «derussifitseerima» (1)

BNS
Copy
Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki Foto: Adam Guz

Poola peaminister Mateusz Morawiecki teatas reedel meetmepaketist majanduse «derussifitseerimiseks», inflatsiooni ohjeldamiseks ja sõltuvuse vähendamiseks Vene gaasist.

 

«Töötame Poola ja Euroopa majanduse derussifitseerimise suunas, kuna Poola on täna kõigi nende riikide eesotsas, kes püüavad innustada teisi vabanema sõltuvusest Vene gaasist, naftast ja kivisöest,» lausus ta ajakirjanikele.

Niinimetatud «Putini-vastase kilbi» eesmärk on tõrjuda «gaasiga väljapressimise mõju» ja ennetada toiduhindade tõusu, lisas ta.

Poola investeerib kolm miljonit zlotti ehk 636 miljonit eurot riiklikku gaasitorufirmasse Gaz-System, mille gaasitoru Läänemeres peaks hakkama aasta lõpuks varustama Poolat Norra gaasiga.

Vene kivisöe ja võimaliku embargo kohta ütles Morawiecki, et ootab «julgeid otsuseid Euroopa Komisjonilt».

Ta lisas, et Poola plaanib hankida varusid Lõuna-Aafrikast, Austraaliast, Colombiast, Ühendriikidest ja mujalt, kus Varssavilt midagi «välja ei pressita».

Morawiecki ütles ka, et toiduhindade kasvu piiramiseks antakse põllumeestele toetust 500 zlotti hektari põllumaa kohta ja 250 zlotti hektari karjamaa kohta. Finantsabi piiratakse 50 hektarile farmi kohta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles