Metalli hinnad teevad rekordeid

BNS
Copy
Vanametalli hinnatase on enneolematult kõrge.
Vanametalli hinnatase on enneolematult kõrge. Foto: Margus Ansu

Vanametalli käitlemisettevõtete teatel on Ukraina sõda tõstnud metallide hinnad uutesse kõrgustesse.

«Maailm on tormanud ühest globaalsest kriisist teise, turud kogu viimase aasta olnud väga ebastabiilsed ja metallide hinnad püstitavad nüüd taas uusi rekordeid. Mõistagi mõjutab see ka vanametalli kokkuostuhinda,» ütles Cronimet Nordicu juht Eva Pedjak BNS-ile.

«Ma ei näe, et selline suur hinnatõus ja turbulents võiks pikemas perspektiivis kesta, pigem hinnad lähiajal stabiliseeruvad uutel tasemetel,» lisas ta.

Kuusakoski juhatuse liikme Toomas Kollamaa sõnul võib lühiajaliselt näha turul rahunemise märke ja hindade mõningast langemist, sest nii kõrged hinnad on tema hinnangul lähemas perspektiivis jätkusuutmatud.

«Pikas perspektiivis on hinnad jätkuvalt tugevad, sest toorained on aktsiate ja teiste varaklassidega võrreldes alahinnatud ning nõudlus on püsinud tugev,» märkis Kollama.

«Kui Hiina peaks Venemaad Ukraina sõjas toetama, siis on kõik senised ennustused täiesti kehtetud, sest järgneda võivad sanktsioonid, aga ka kaubavahetuse langus Hiinaga, võivad toormete nõudlust hoopis oluliselt vähendada,» lisas ta.

Musta vanametalli ostuhind Türgi sulatustehastes on Kollamaa sõnul tõusnud alates Venemaa sissetungist Ukrainasse 28 protsenti ehk 145 dollari võrra tonni kohta.

«Kui rahvusvahelised müügid tehakse enamasti Ameerika dollarites, siis ost Eestis toimub ikka eurodes. Aastatagusega on musta metalli ostuhind meil tõusnud Tallinnas 62 protsenti ning kahe aasta taguse ajaga lausa 250 protsenti.»

«Kui eelmisel aastal arutasime omakeskis, et kolmega hakkav ostuhind on midagi enneolematut, ja ei tea kuidas kliendid reageerivad, siis tänaseks hakkab hind hinnakirjas juba neljaga, see on tänane reaalsus,» lisas ta.

Värviliste tööstusmetallide osas toob Kollamaa välja vase ostuhinna, see on praegu Kuusakoski Tallinna osakonnas kaheksa eurot kilo kohta, aasta tagasi oli hinnakirjas selle liigi taga väärtuseks 5,8 eurot kilo kohta, mis teeb aastaseks kasvuks 38 protsenti.

Messingit ostab ettevõte kokku hinnaga 5 eurot kilo kohta, mis on aastavõrdluses 52-protsendine kasv. Alumiinium maksab aga 1,7 eurot kilo kohta, mis on aastases võrdluses 89-protsendine kasv.

«Kui senini on tööstusmetallide hinnad olnud sõltuvad nõudluse-pakkumise suhtest, siis nüüd on lisandunud valemisse kõige suurem muutuja: poliitika Ukraina ümber,» võttis Kollamaa kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles