Rahvas on hakanud taas ühistransporti kasutama

PM Majandus
Copy
Rongireisijad Tallinnas Balti jaamas.
Rongireisijad Tallinnas Balti jaamas. Foto: Mihkel Maripuu

Transpordiameti teatel hakkas eelmisel aastal ühistranspordi kasutajate arv pärast 2020. aasta koroonapandeemiast tulenenud olulist langust taas tõusma.

Maakondlike bussiliinidega sõitis 2021. aastal 18 miljonit reisijat. Võrreldes 2020. aastaga tõusis see vaatamata pandeemia jätkumisele 121 893 sõitja võrra ehk 0,7 protsenti.

«Seejuures tuleb arvestada, et sõitude registreerimine oli vahepeal piiratud, kuna bussijuhtide kaitseks loodi bussidesse ajutiselt sanitaartsoonid esiuksest kuni esimese istmereani. Seetõttu ei saanud reisijad sõite registreerida ning loobuti ajutiselt sõiduõiguse valideerimise nõudest bussides, kus kasutati rohkem kui ühte ust,» ütles transpordiameti ühistranspordi osakonna juhataja Mihkel Mäeker.

Liiniveo maht suurenes võrreldes eelmise aastaga 5,7 protsenti võrra.

Lennuühendust saarte ja mandri vahel kasutas 2021. aastal 39 869 reisijat. Võrreldes 2020. aastaga tõusis see 15 006 sõitja võrra ehk 60 protsenti ja ka reiside arv suurenes 60 protsendi võrra. Graafikus olevatele lennureisidele lisati 2021. aastal kõigil liinidel lisalende nii ürituste ja sündmuste tõttu kui ka laevaliinide häiretest tulenevalt.

Parvlaevaliinidel oli sõitjate arv 2021. aastal 2,4 miljonit, mis oli 238 236 reisija võrra ehk 11 protsenti rohkem kui eelmisel aastal ja ka reiside arv suurenes 11 protsendi võrra. 2021. aastal oli kaks suuremat laevaliini teenuse häiret: Ruhnu ja Saaremaa liinidel, kus mõlemad juhtumid mõjutasid teenust nädalapikkusel perioodil suvel, kus reisijate arv on tavaliselt kõige suurem.

Kommertskaugbussiliinidele väljastati mullu 98 liiniluba ja kinnitati 142 sõiduplaani ning vedaja taotlusel tunnistati ennetähtaegselt kehtetuks 56 liiniluba, kuna sõitjate arvud ei ole taastunud piisavalt ja vedajad on pidanud tegema mitmeid ümberkorraldusi.

Maakondade bussiliinide liinivõrkude planeerimiseks on kasutusele võetud uus tarkvara ning käivitatud on projekt busside ja rongide sõiduplaanide ühildamiseks. Uutes bussiveo hangetes lisati nõuded alternatiivkütuste kasutamiseks ning parema juurdepääsu võimaldamiseks liikumisraskustega inimestele, samuti nõuded jalgrataste transpordivõimaluste parandamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles