Venemaa kinnitas, et maksis, aga laenuandjad ootavad lubatud raha siiani

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Vene rubla.
Vene rubla. Foto: Foto:Scanpix/ AFP

Venemaa kinnitas küll täna, et tasus eile 117 miljoni dollari mahus laenumakse,  kuid uudisteagentuuri Reuters andmetel ootavad laenuandjad oma raha siiani.

Venemaal on nüüd 30 päeva armuaega makse tasumiseks, enne kui riik maksejõuetuks kuulutatakse.

Kolmapäeval oli see päev, mil esmakordselt pärast Ukraina invasiooni algust tuli agressoril tasuda dollarivõlakirjade eest. Venemaal tuli tasuda 117 miljoni dollari mahus kahe dollarites denomineeritud võlakirjade intressi. Maailm nägi selles esimest testi, kas Moskva suudab pärast lääneriikide kehtestatud sanktsioone oma kohustusi täita.

Venemaa rahandusministeerium teatas täna, et on tasunud välisvõla intressimakse ja vältinud maksejõuetust, mida peljati Lääne kehtestatud sanktsioonide tõttu. «Maksekorraldus väärtuses 117,2 miljonit dollarit tähtajaga 15. märts saadeti 14. märtsil korrespondentkontole ja tasuti,» teatas ministeerium.

Reuters kirjutab, et Venemaa rahandusminister Anton Siluanov lubas, et annab avalikkusele teada, kas raha on Citibankis deponeeritud. Citibanki Londoni haru keeldus kommentaaridest, kuid laenuandjad Aasias ning Euroopas kinnitasid, et raha ei ole võlakirjaomanikeni jõudnud.

Siluanovi sõnul on nad maksekorralduse täitnud, kuid ei ole kindel, kas see makse ka läbi läks. The Wall Street Journal kirjutas, et minister süüdistas USA sanktsioone riigi maksejõuetuse poole suunamises. «Meil on raha, maksime tasud, nüüd on pall teiste väravas, eelkõige USA võimude omas,» lausus ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles