AK Tõnis Oja: Venemaa osakaal Soome majanduses on üsna väike

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Roman Rotenberg (vasakul) Peterburi hokiklubis koos Vladimir Putiniga selvefotot tegemas. Taamal Gennadi Timtšenko.
Roman Rotenberg (vasakul) Peterburi hokiklubis koos Vladimir Putiniga selvefotot tegemas. Taamal Gennadi Timtšenko. Foto: Aleksei Nikolski/AFP/SCANPIX

Ekspeaminister Tiit Vähi on aastaid pidevalt toonitanud, et sõjahüsteeria Eestis tuleks lõpetada ja võtta eeskuju Soomest, kes idanaabritega aktiivselt koostööd teeb.

Soome suhtes on Vähil olnud osaliselt õigus. Venemaa on meie põhjanaabritele küll suuruselt kuues kaubanduspartner, kuid Venemaa tähtsus on viimastel aastatel järjest kahanenud. Eksport Venemaale annab ühe kuni poolteist protsenti Soome sisemajanduse kogutoodangust (lisaväärtuse järgi), kirjutab põhjanaabrite päevaleht Helsingin Sanomat. Kümme aastat tagasi andis Venemaa kaks protsenti sealsest sisemajanduse kogutoodangust.

Eelmisel aastal eksportis Soome Venemaale nelja miljardi euro väärtuses kaupu ja teenuseid. Soome impordib Venemaalt peamiselt tooraineid, kõige enam toornaftat. Tähtsuselt järgmisel kohal olid nikkel ja kolmandal kohal puit.

«Kui import täielikult katkeks, oleks see suurem probleem,» ütles Helsingin Sanomatele Soome tööstusettevõtete liidu uurimisinstituudi tegevjuht Aki Kangasharju. «Kuid samas on keeruline hinnata kombineeritud efekti, kui ära kaovad nii eksport kui ka import, sest paljud ettevõtted saavad Venemaalt imporditava tooraine asendada mujalt saadavaga, aga kallima hinnaga,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles