Saksamaa otsib Venemaa energiale asendust Norra vesinikust

BNS
Copy
Ühte kilogrammi vesinikku on kätketud üle kolme korra rohkem energiat kui samasse kogusesse bensiini.
Ühte kilogrammi vesinikku on kätketud üle kolme korra rohkem energiat kui samasse kogusesse bensiini. Foto: SEBASTIEN SALOM-GOMIS/SIPA/SEBASTIEN SALOM-GOMIS/SIPA

Saksamaa ja Norra arutavad Euroopa Venemaa energiaressurssidest sõltuvuse vähendamise ühe meetmena kahe riigi vahelise vesiniku edastuse torujuhtme ehitamist.

Kolmapäeval pärast Saksamaa majandusministri Robert Habecki ja Norra peaministri Jonas Gahr Støre kohtumist teatati, et kaks riiki alustavad peagi rohelise vesiniku Norrast Saksamaale transportimise projekti tehnilist analüüsi.

«Järgnevatel kuudel ja aastatel on väga oluline kiirendada Euroopale alternatiivsete energiaallikate väljatöötamist, et asendada Venemaa nafta ja gaas ning arendada selleks vajalik taristu,» teatasid kaks riiki ametlikus avalduses.

Euroopa suurim majandus Saksamaa teatas kavatsusest vaadata üle energiavarude allikad ajal, mil Venemaa alustas sõjalist operatsiooni Ukrainas. Saksamaa ostab üle poole Venemaa eksporditavast gaasist, poole söest ja umbes kolmandiku naftast, vahendab Bloomberg.

Saksamaa kantsler Olaf Scholz on lubanud võimalike tarnehäirete ohu vähendamiseks suurendada gaasi- ja söevaru hoidlate mahtu. Lisaks ostavad Saksa võimud veeldatud maagaasi, toetavad LNG terminalide ehitusprojekte ja hoogustavad taastuvenergiaallikate kasutuselevõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles