Kariņš: Läti peab kaaluma tulevikus tuumaenergiale üle minemist (2)

BNS
Copy
Darlingtoni tuumajaam Kanadas.
Darlingtoni tuumajaam Kanadas. Foto: Eskiis / Farmi Energia

Läti peaks tõsiselt kaaluma üleminekut tuumaenergiale, et vähendada sõltuvust Vene gaasist, ütles peaminister Krišjānis Kariņš neljapäeval seimile.

Umbes 40 protsenti Läti elektritarbimisest tuleb taastuvallikatest, samas kui 36 protsenti elektrist toodetakse gaasist, mida kasutatakse ka kütteks.

Naftast ja gaasist tulevikus vabanemiseks on vaja arendada siseriiklikku tootmist, sealhulgas tuuleparke ja võib-olla ka tuumaenergiat, ütles Kariņš, osutades, et tuumaenergiale üleminemisel on oluline mõelda ka tuumajäätmete küsimusele.

Ta märkis, et aina enam kohalikke omavalitsusi on minemas keskküttes üle gaasilt puidule ning seda tuleks julgustada, kuivõrd omavalitsustes, mis kasutavad keskkütteks puitu, on üldiselt madalamad küttehinnad. Lisaks on küttepelletid kodumaine metsasaadus, mida ei impordita Venemaalt ega mujalt.

Peaministri sõnul peab Läti arendama ka alternatiive gaasi osas, kuna 90 protsenti sellest imporditakse praegu Venemaalt. Sõltuvuse vähendamiseks tuleb kaaluda teise LNG terminali ehitamist Baltimaadesse, ütles ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles