Valitsus kinnitas tänavuse pensionitõusu

PM Majandus
Copy
Pension tõuseb ligi 8 protsenti.
Pension tõuseb ligi 8 protsenti. Foto: Mihkel Maripuu

Valitsus kinnitas tänavuseks pensionitõusuks 7,9 protsenti, mis suurendab 44-aastase staažiga inimese vanaduspensioni enam kui 42 eurot. Selleks vajaliku pensioniindeksi suuruseks kinnitati 1,079.

Pensioni baasosa on pärast indekseerimist 255 eurot ja aastahinne 7,718 eurot. Rahvapensioni suurus on pärast indekseerimist 275 eurot. 2022. aasta indeksi järgi ümberarvutatud pensionid makstakse välja alates aprillist.

«Oleme seadnud eesmärgiks pensionide järjepideva tõusu, mis tagab vanemaealistele nii turvatunde suurenemise kui ka üldise elujärje parenemise. Soovime tagada vanemaealistele üldise heaolu kasvu, mis tähendab, et inimene ei peaks muretsema ei igapäevatoimingute ega apteegiarvete pärast,» sõnas sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo.

Oleme seadnud eesmärgiks pensionide järjepideva tõusu, mis tagab vanemaealistele nii turvatunde suurenemise kui ka üldise elujärje parenemise.

Signe Riisalo

Eesti riik arvutab pensionid igal kevadel ümber, et hoida need tasakaalus palkade ja hindade muutustega. Igale inimesele on arvutatud tema eelnevast tööpanusest sõltuv individuaalne pension. 

Pärast indeksi kinnitamist arvutab sotsiaalkindlustusamet uute väärtustega ümber kõik riiklikud pensionid. Oma uut pensioni suurust saab alates 1. aprillist vaadata riigiportaalist eesti.ee.

Lisaks pensionile arvutatakse ümber ka töövõimetoetuse päevamäär. 1. aprillist on töövõimetoetuse päevamäär 16,33 eurot ja osalise töövõimetoetuse suurus on 57% kehtivast päevamäärast, keskmiselt 279,24 eurot kuus, ning puuduva töövõime korral 100% kehtivast päevamäärast, keskmiselt 489,90 eurot kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles