Vene nafta ahvatlus võib saada sanktsioonide streigimurdjaks (3)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Hong Kongi lipu all sõitev gaasitanker Nikolay Urvantsev saabus Venemaalt gaasilastiga Hispaaniasse Bilbao sadamasse 10. märtsil. Gaasi-ja naftaveod ei katke ka sanktsioonide tõttu päevapealt, juba sõlmitud lepingud tuleb siiski täita.
Hong Kongi lipu all sõitev gaasitanker Nikolay Urvantsev saabus Venemaalt gaasilastiga Hispaaniasse Bilbao sadamasse 10. märtsil. Gaasi-ja naftaveod ei katke ka sanktsioonide tõttu päevapealt, juba sõlmitud lepingud tuleb siiski täita. Foto: FOTO: Luis Tejido/EPA/Scanpix

Maailmaturul on olukord Venemaalt pärit energiakandjatega enam kui ebaselge. Euroopa toasoe ja elektrivarustus sõltuvad Vene maagaasist, sealtsamast pärit autokütustega sõidavad lisaks Euroopa sõidukitele ka Ameerika ja Aasia autopargid.

Kui USA näitas selgroogu ning keelas alates 8. märtsist Venemaa naftatoodete ja gaasi sisseveo, siis Euroopa reaktsioon on olnud hambutum. Ühendkuningriik teatas, et loobub Venemaa naftast aasta lõpuks, Euroopa Liit kavatseb vähendada Venemaalt ostetavate energiakandjate mahtu ühe kolmandikuni senisest kogusest. 14. märtsil jõudsid Euroopa Liidu riigid üksmeelele, et kehtestavad uued sanktsioonid Venemaa ettevõtetele Rosneft, Transneft ja Gazprom Neft, kuid jätkavad siiski neilt kütuse ostmist. Senised finantssanktsioonid puudutavad refinantseerimist ja uusi laene, uute piirangutega tahetakse vähendada nende ettevõtete võimalusi investeerida ja oma tegevust maailmas laieneda.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles