Venemaa inflatsioonišokk sillutab teed nõukogude stiilis defitsiidile

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Vene tarbijad on suurendanud oma tarbimist, oodates edasist hinnatõusu, kuna rahvusvaheliste ettevõtete väljaränne suurendab defitsiidihirmu.
Vene tarbijad on suurendanud oma tarbimist, oodates edasist hinnatõusu, kuna rahvusvaheliste ettevõtete väljaränne suurendab defitsiidihirmu. Foto: AP Photo / Scanpix

Venemaa inflatsioon vähenes pisut, võrreldes mitme aastakümne kõrgeima tasemega, kuid on märke sellest, et toidukaupade ja imporditud kaupade pakkumine muutub rahvusvaheliste sanktsioonide tõttu aina napimaks.

Venemaa tarbijahinnad tõusid eelmisel nädalal 2,09 protsenti, võrreldes 2,22 protsendiga nädal varem, teatas föderaalne statistikaamet kolmapäeval.

Moskva riikliku ülikooli RANEPA finantsturgude spetsialisti Aleksandr Abramovi sõnul võib Venemaad tabada nõukogudeaegne inflatsioon, mis ei väljendu mitte kõrgemates kuludes, vaid kaupade defitsiidis, vahendab Bloomberg.

«Peamine risk on praegu imporditud igapäevakaupade ja kestvuskaupade puuduse tekkimine,» ütles ta. «Paljusid kaupu ei ole enam kauplustes saadaval ja hinnad veebipoodides on järsult tõusnud.»

Rubla kokkuvarisemine koos sanktsioonidest tuleneva löögiga hoiab inflatsiooni tasemel, mida Venemaal ei ole nähtud alates valitsuse võlakohustuste täitmatajätmisest 1998. aastal. Tarbijad on suurendanud tarbimist, oodates edasist hinnatõusu, kuna rahvusvaheliste ettevõtete väljaränne suurendab defitsiidihirmu.

Venemaa keskpank on tõstnud intressimäärad 20 protsendini ja kehtestanud rubla toetamiseks kapitalikontrolli. Keskpank kavatseb reedel toimuval kohtumisel oma strateegia üle vaadata.

«Pingelised rahapoliitilised tingimused aitavad inflatsiooni leevendada, kuid see ei päästa seda sel aastal 20 protsendini jõudmisest teatud kaupade defitsiidi ja rubla märkimisväärse languse tingimustes,» ütlesid Raiffeisen Banki analüütikud klientidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles