ÜRO: sõjast laastatud Jeemen vajab abiks 4,27 miljardit dollarit

Copy
Riigisiseselt ümberasustatud isikute laager Jeemenis, Adeni linnas.
Riigisiseselt ümberasustatud isikute laager Jeemenis, Adeni linnas. Foto: FAWAZ SALMAN

ÜRO kutsus kolmapäeval koguma 4,27 miljardit dollarit, et aidata sõjast laastatud Jeemenil tulla toime nende sõnul maailma kõige rängema humanitaarkriisi leevendamisega olukorras, kus sel aastal võib 161 000 inimest sattuda näljahätta.

Rootsi ja Šveits juhivad virtuaalset rahakogumise konverentsi, millel ÜRO peasekretär António Guterres kutsub doonorriike annetama araabia maade vaeseimale riigile ning annab ülevaate selle vajadustest.

ÜRO on meelde tuletanud maailmale, et vaatamata Venemaa sõjategevusele Ukrainas, mis varjutab hetkel maailmas muid teemasid, ei tohiks Jeemeni kannatusi unustada.

Ukrainast on sõja eest põgenenud umbes kolm miljonit inimest ning Euroopas ei ole sellise mastaabiga relvakonflikti olnud pärast Teist maailmasõda.

Pikeneda ähvardav sõda Ukrainas võib täiendavalt raskendada jeemenlaste ligipääsu nende põhivajadustele, kuna toiduainete hinnad kerkivad järsult. Jeemen sõltub täiel määral toiduimpordist ning 22 protsenti sellest tuleb Ukrainast, ütles Maailma Toiduprogramm.

Mullune konverents kogus vaid 1,7 miljardit dollarit Jeemeni jaoks, ehkki vaja oli 3,85 miljardit, märkis ÜRO. Toona mõjutas koroonapandeemia maailmamajandusi kõikjal planeedil. Guterres nimetas 2021. aasta doonorite panust «pettumuseks».

Jeemeni sõda sai alguse 2014. aastal, kui Iraani toetatud huthi-mässulised vallutasid pealinna Sanaa ning suure osa riigist. Saudi Araabia juhitud ja USA toega koalitsioon sekkus mitu kuud hiljem ning alustas mässuliste vastu võitlust, et rahvusvaheliselt tunnustatud valitsus taas võimule aidata.

Relvakonflikt on viimastel aastatel muutunud regionaalseks proxy-sõjaks, milles on tapetud enam kui 150 000 inimest, neist enam kui 14 500 on olnud tsiviilisikud.

Sõja tõttu on tekkinud maailma üks rängim humanitaarkriis, mille tõttu kannatavad miljonid inimesed toidunappuse ja meditsiinilise abi puuduse käes ning riik seisab tervikuna näljahäda piiril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles