Simson: Ukraina ja Moldova ühendati Euroopa Liidu elektrivõrguga (2)

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson.
Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson. Foto: MARISCAL / EPA / Scanpix

Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson teatas, et Ukraina ja Moldova elektrivõrgud on suudetud edukalt kontinentaalse Euroopa võrguga sünkroniseerida. 

«See aitab Ukrainal oma elektrisüsteemi stabiliseerida ja tuled põlemas hoida. Tegu on ajaloolise sammuga meie suhetes - selles valdkonnas on Ukraina nüüd osa Euroopast!» teatas Simson Twitteris. 

Simson tänas Euroopa põhivõrguettevõtete koostööorganisatsiooni (ENTSO-E), mis tema sõnul tegi kahe nädalaga ära terve aasta töö. «Kõik projektis osalenud on näidanud üles erakordset koostöövõimet ja sihikindlust. Tahan tänada ka ELi nõukogu eesistujat Prantsusmaad ja kõiki liikmesriike toe eest selles projektis, millega kaasnevad omad riskid. Ja tahan tänada meie Ukraina partnereid, eriti Ukrenergot ja minister Galušenkot kangelaslike pingutuste eest, millega nad on hoidnud keset kohutavat sõda Ukraina elektrisüsteemid toimimas,» sõnas Simson. 

Tema sõnul jätkab EL Ukraina energiasektori toetamist, kindlustades gaasitarned ja vajaliku energiaga varustamise. «Ootame juba aega, kus saame hakata koostööd tegema ka rohepöörde ja turureformide osas,» märkis Simson. 

Veel vahetult enne sõja puhkemist kavandas Ukraina 24.-26. veebruariks end ajutiselt naaberriikide võrkudest lahti ühendada kohustusliku testina, mis eelnenuks toonaste plaanide kohaselt 2023. aastal täielikult Euroopa süsteemidega sünkroniseerimisele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles