Boris Johnson veenab Saudi ja AÜE liidreid naftatoodangut tõstma

Copy
Briti peaminister Boris Johnson  Abu Dhabis.
Briti peaminister Boris Johnson Abu Dhabis. Foto: Scanpix/ AFP/ Stefan Rousseau

Briti peaminister Boris Johnson alustas kolmapäeval oma Pärsia lahe ringreisi, millel püüab veenda Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraatide liidreid suurendama naftatoodangut, et rahustada volatiilseid turge.

Johnson saabus Abu Dhabisse kõnelustele kroonprints Mohammed bin Zayediga ning sõidab hiljem päeval Riyadi seoses lääneriikide püüdlustega lõpetada oma energiasõltuvus Venemaa naftast pärast Moskva kallaletungi Ukrainale.

Johnsoni visiit langeb kokku Lääne värske hukkamõistuga Saudi Araabiale, mis laupäeval hukkas ühe päevaga 81 terrorismis süüdi mõistetud meest ehk rohkem kui mullu kogu aasta peale kokku.

Johnson kohtub saudi 'de facto' liidri kroonprints Mohammed bin Salmaniga ning on seeläbi üks väheseid lääneriikide liidreid, kes on Riyadi külastanud pärast 2018. aasta saudi ajakirjaniku Jamal Khashoggi jõhkrat tapmist.

USA president Joe Biden ja prints Mohammed ei ole rääkinud pärast seda kui Biden ametisse asus ning lubas kohelda kuningriiki kui paariariiki seoses Khashoggi tapmisega, milles Luure Keskagentuur (CIA) süüdistab peamiselt just kroonprintsi.

Briti peaministri pressiesindaja ütles, et Johnson kavatseb kindlasti tõstatada mure inimõigusteemade üle kuningriigis ning ka äsjased hukkamised ja palub bin Salmanil mõista hukka Vene presidendi Vladimir Putini sissetung Ukrainasse.

Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraadid, mis on kaks suuremat naftaeksportööri ning tihedates sidemetes Moskvaga, on seni vältinud seisukoha võtmist seoses Venemaa sõjategevusega.

Ent Johnsoni ütles enne lahkumist, et Putini «jõhkra ja provotseerimata» rünnaku mõju on tunda kaugele väljapoole Euroopat.

Tema sõnul vajab maailm uut rahvusvahelist koalitsiooni, et leevendada tarbijatele peale pandavat koormat, mida elukalliduse tõus ja inflatsioon on endaga juba kaasa toonud. Johnsoni sõnul mängivad AÜE ja Saudi Araabia selles tähtsat rolli.

Mõlemad riigid on Suurbritannia kaks suuremat majanduspartnerit regioonis, kahepoolse kaubanduse väärtus on AÜE-ga 12,2 miljardit naela (14,5 miljardit eurot) ja Saudi Araabiaga 10,4 miljardit naela, märkis Johnsoni büroo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles