Rubla hind ulatub Vene mustal turul 200 rublani dollari eest

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Vene rubla münt.
Vene rubla münt. Foto: Dado Ruvic

Venemaa finantsturg on rahvusvaheliste sanktsioonide tõttu piirangute all ja seega on sotsiaalvõrgustikes tekkinud must valuutaturg, kus vahetuskurss on juba pea 200 rubla ühe USA dollari eest.

Uudistesait Meduza teatas, et Telegramis on tekkinud kümneid kanaleid pealkirjadega «valuutavahetus», «osta dollareid», kus pakutakse valuutavahetustehinguid. Enamik neist kanalitest loodi või aktiveeriti märtsi kahe esimese nädala jooksul, vahendab Dienas Bizness.

Antud grupid jagunevad näiteks linnaosade kaupa, kus konkreetses naabruskonnas elavad inimesed lepivad kokku, et ostavad ja müüvad valuutat ning korraldavad kohtumisi. Selliste tehingute puhul on dollari ja euro vahetuskurss ametlikust kursist oluliselt kõrgem ja võib ulatuda kuni 200 rublani.

Venemaa ametiasutused hoiatavad, et selliseid tehinguid võib pidada ebaseaduslikeks pangatehinguteks, mille eest võidakse karistada kuni seitsmeaastase vangistusega. Samuti on võimalus saada võltsitud pangatähti või jätta petturitele isiklikke andmeid.

Praegu on Venemaal võimalik välisvaluutat osta ainult sularahata tehinguga ning oma valuutakontolt on võimalik välja võtta maksimaalselt 10 000 USA dollarit ehk 9124 eurot.

Alates Venemaa sissetungist Ukrainasse 24. veebruaril on rubla kaotanud kolmandiku oma väärtusest ja praegu kaupleb rubla 115 USA dollari ja 127 euro eest, selgub Venemaa keskpanga veebilehel avaldatud teabest.

1. märtsil lõpetas Euroopa Keskpank rubla volatiilsuse tõttu rubla ja euro vahelise vahetuskursi avaldamise. Selleks ajaks oli see tõusnud 117,201 rublani euro kohta.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles