Saksamaa hoiatab Venemaa Kaspersky viirustõrjeprogrammi eest

Copy
Kaspersky logo.
Kaspersky logo. Foto: Maxim Shemetov

Saksamaa küberjulgeolekuagentuur BSI ütles, et Kaspersky loodud viirustõrjeprogramm võib olla kaasatud häkkimisrünnakutesse seoses Venemaa sõjategevusega Ukrainas.

Vene sõjaväe ja luure tegevus Ukrainas ning nendelt lähtuv oht ELile ja NATO liitlastele, eriti Saksamaale, tähendavad seda, et eksisteerib märkimisväärne risk edukaks IT-rünnakuks, hoiatas föderaalne küberjulgeolekuamet (BSI) avalduses.

Agentuur selgitas, et Venemaa IT-tootja suudab iseseisvalt panna toime ründeoperatsioone – see suudab rünnata sihtmärgi süsteeme, luurata küberoperatsioonis või ka väärkasutada seda rünnakutööriistana oma klientide vastu.

Kõige haavatavamad on suurettevõtted ja elutähtsate taristute operaatorid, ent samamoodi on võimalik rünnata eraisikuid, märkis BSI. Ühendriigid keelasid valitsusasutustel Kaspersky tarkvara kasutamise juba 2017. aastal. Ameeriklaste keeld oli firma tegevusele ränk hoop, kuna toona oli ettevõtte tarkvara üle ilma paigaldatud sadadesse miljonitesse arvutitesse.

Sõjaväe- ja kübereksperdid kardavad, et Venemaa sissetung Ukrainasse võib vallandada küberründeid. Taoline «küberarmageddon» mõjutaks märkimisväärselt tsiviilelanikke mõlemas riigis kui ka ülemaailmselt läbi üleujutusefekti.

Ekspertide hinnangul on seni suudetud vältida halvimaid stsenaariume, sest rünnakud on teinud kardetust väiksemat kahju ning on geograafiliselt piiratud alal.

Saksamaa on viimastel aastatel korduvalt süüdistanud Venemaad küberspionaaži katsetes. Viimane suurem intsident, milles Vene häkkereid süüdistati, oli 2015. aasta küberrünne Saksa parlamendi alamkojale, mille tõttu oli kogu institutsiooni võrk mitu päeva maas, enne kui see taas korda saadi ning tõhustati.

Kaspersky on lükanud tagasi kõik süüdistused, nagu töötaks nad Kremli heaks ning ka Venemaa eitab taolistes afäärides oma seotust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles