Venemaa piirab viljaeksporti endistesse nõukogude vabariikidesse

Copy
Põld Venemaal, Stavropoli krais.
Põld Venemaal, Stavropoli krais. Foto: EDUARD KORNIYENKO

Venemaa piirab neljale endisele Nõukogude Liidu vabariigile oma viljaeksporti, et tagada siseriiklik tarbimine ja vältida hinnahüppeid.

«Venemaa kehtestab ajutise keelu viljaekspordile Euraasia Majandusühendusse,» teatas valitsus pressiteenistuse vahendusel esmaspäeva õhtul. Piirangud puudutavad nisu, silo, rukist, otra ja maisi. Vene valitsus teatas ka valge ja roosuhkru ekspordi peatamisest kolmandatesse riikidesse.

Piirangud viljale lõpevad 30. juunil ning suhkrule 31. augustil, märkis valitsus.

Ühendusse kuuluvad lisaks Venemaale veel täieõigusliku liikmena Armeenia, Kasahstan, Kõrgõzstan ja Valgevene.

Lääneriigid on kehtestanud Moskvale ja Vene majandusele seninägematuid sanktsioone seoses sissetungiga Ukrainasse, mis on paljude kaupade impordi Venemaale muutnud kohati äärmiselt keeruliseks. Kuna nii Venemaa kui Ukraina on suured nisueksportijad, siis on sõjategevuse mõju maailma tooraineturgudele olnud märkimisväärne.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) hoiatas esmaspäeval, et konflikt võib seada ohtu üleilmse toidujulgeoleku. ÜRO peasekretär António Guterres hoiatas esmaspäeval, et maailm peab asuma tegutsema, kui tahab vältida näljaorkaani ja üleilmse toiduainetesüsteemi kokkuvarisemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles