Suurbritannia kehtestab Vene kaupadele 35-protsendise tolli (1)

Copy
Suurbritannia keelas luksuskaupade müügi Venemaale.
Suurbritannia keelas luksuskaupade müügi Venemaale. Foto: Scanpix/ AFP/ ANDY RAIN

Suurbritannia kehtestas teisipäeval täiendava 35-protsendise tollimaksu suurele hulgale Vene kaupadele, sealhulgas viin ja teras, ning keelas luksuskaupade ekspordi Venemaale.

«Tahame põhjustada suurimat võimalikku kahju (president Vladimir) Putini sõjamasinale, minimeerides samal ajal mõju ÜK ettevõtetele,» teatas rahvusvahelise kaubanduse ministeerium.

«Vene viin on üks ikoonilisemaid tooteid, mida tollide tõstmine mõjutab, samas kui ekspordikeeld mõjutab tõenäoliselt luksusautosid, kõrgmoodi ja kunstitöid.»

Tollid kehtestati kaupadele nagu teras, puit, teravili, joogid, karusnahk ja kala, mille import ulatub ühtekokku 900 miljoni naelani (1,1 miljardi euroni) aastas.

«Ekspordikeeld jõustub peagi ja tagab, et oligarhid ja teised eliidi liikmed, kes president Putini võimu ajal rikastusid ja tema ebaseaduslikku invasiooni toetasid, jäävad ilma ligipääsust luksuskaupadele,» teatas ministeerium.

Ühendkuningriik jätab Venemaa ja Valgevene kõrvale ka Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) enamsoodustusrežiimist.

Alates Venemaa sissetungist Ukrainasse pea kolm nädalat tagasi on Suurbritannia kehtestanud sanktsioonid üle 500 Vene isikule ja üksusele.

Sealhulgas reisikeeld ja varade külmutamine 18 oligarhi suhtes, nende seas Chelsea FC omanik Roman Abrambovitš, aga ka Putin ja tema välisminister Sergei Lavrov isiklikult.

Suurbritannia on katkestanud suhted ka Vene pankadega, keelanud Vene lennukitel ja laevadel riigis peatumise ja lubanud lõpetada Vene nafta importimise aasta lõpuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles