Tööstusgigantide kümnete miljonite vaidluses jäi peale VKG

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Enefit Power oli selle aasta uus tulija Kesk- ja Ida-Euroopa  parimate ettevõtete TOP 500.
Enefit Power oli selle aasta uus tulija Kesk- ja Ida-Euroopa parimate ettevõtete TOP 500. Foto: Ilja Smirnov

Viru Keemia Grupi (VKG) ja Enefit Poweri kohtuvaidluses esitasid tööstusgigandid üksteise vastu kümnetesse miljonitesse ulatuva nõude. Võitjaks jäi VKG, kellele kohus mõistis välja seitse miljonit eurot.

Seni osaliselt salastatud kohtuasi sai sel nädalal avalikuks. Ligi kuus aastat väldanud kohtuvaidluses süüdistas VKG Eesti Energia tütarettevõtet Enefit Power turgu valitseva positsiooni ärakasutamises ja neile aastatel 2013–2014 kallima hinnaga põlevkivi müümises, kui olnuks õiglane. Selle eest nõudis VKG neilt 40 miljonit eurot.

Enefit Power ei olnud nõudega päri ja esitas VKG vastu hagi, nõudes 34 miljonit eurot lepingu ülesütlemise eest.

Kaks ettevõtet olid kohtuvaidluses alates 2015. aastast ning vaidluse sisuks oli vahemikul 2013–2014 Enefit Kaevanduste seatud põlevkivitonni müügihind VKG-le, mida ringkonnakohus tagantjärele hinnates pidas kolm kuni neli eurot õiglasest hinnast kõrgemaks.

Riigikohus jättis 1. novembri otsusega läbi vaatamata Enefit Poweri kassatsioonkaebuse vaidluses VKGga. Sellega jõustus samas asjas varem tehtud ringkonnakohtu otsus, mille kohaselt tuli Enefit Poweril tasuda VKG-le põhivõlg summas 4,8 miljonit eurot ja 2,5 miljonit eurot viivist ning 15 protsenti VKG õigusabikuludest.

«Me oleme rahul, et ringkonnakohtu ja riigikohtu tõlgendus euroopalikust konkurentsiõigusest on sarnane VKG arusaamaga,» ütles VKG suhtekorraldusjuht Irina Bojenko. «Otsus andis nii meile kui ka laiemalt Eesti eraettevõtetele kindluse, et Eesti kohtusüsteem on võimeline tegema õiglaseid otsuseid väga keerulistes konkurentsivaidlustes.»

Eesti Energia pressiesindaja Priit Lutsu sõnul kaldus õigusemõistja kord rohkem ühele poole, kord teisele poole, aga lõpuks jõustus ringkonnakohtu otsus ja nad täitsid selle.

«Enefit Power järgis kohtuotsust ja tasus väljamõistetud summa VKG-le,» kinnitas Luts. See kajastus ka Eesti Energia 2021. aasta majandustulemustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles