Viimase pakkumise tegijad elektribörsiga ei manipuleeri - nad on niigi või sees! (1)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots ütleb, et elektrihinda aitaks stabiliseerida suvel toodetud energia salvestamine talveks. Ent kuni see tehnoloogia on veel kallis, tuleb reguleerida oma tarbimist.
Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots ütleb, et elektrihinda aitaks stabiliseerida suvel toodetud energia salvestamine talveks. Ent kuni see tehnoloogia on veel kallis, tuleb reguleerida oma tarbimist. Foto: Madis Veltman/Postimees

Rohepöörde ideaalidest on järel vaid riismed ja Euroopa viskleb, et leida kiirkorras alternatiive Vene gaasile. Kasutusse võidakse võtta ka põlevkivi ning sellest valmistatav õli. Nord Pooli energiahinnad teevad tohutuid hüppeid, aga energia varasemaga võrreldes kaks või enamgi korda kõrgem hind võibki olla uus normaalsus. Nii väidab konkurentsiameti peadirektor Märt Ots. Tema sõnul muutuvad energiahinnad küll hüplikeks, aga elektritootmisse investeerida tasub kindlasti. Hind jääb kõikuvaks seni, kuni leitakse head viisid elektrienergia salvestamiseks.

Kõneleme Nord Poolist – see on omapärane börs ja selle ülesehitus jääb paljudele üsna hoomamatuks, nagu ka sealne hinnakujundus. Kuidas seda selgemaks rääkida – kui Nord Pooli tegevus muidugi üldse konkurentsiametit puudutab?

Sellise Euroopa Liidus toimiva börsi ülesehitus ja reeglid tulenevad Euroopa Liidu nn otsekohalduvatest määrustest. Selle süsteemi muutmiseks ei piisa ei konkurentsiameti tahtest ega valitsuse soovidest. See on täiel määral Euroopa Liidu pädevuses, ja juhul kui soovida muutusi, peaks muutma neid otsekohalduvaid määrusi.

​Kas see põhimõte, et ööpäeva pärast saabuva tunni jooksul tarbitava energia hinna määrab viimane pakkuja, kes sellesse tundi oma energiahulga koos soovitava hinnaga lisab, on Euroopa Liidu tahe?

​Jah, nii see on. Need on Euroopa reeglid, see on Euroopa poliitika. Euroopa energiaregulaator ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) on praegust turuolukorda analüüsinud ja esitab oma järeldused, ent kui seda kõike muuta, võtaks see ikka väga palju aega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles