Venelaste nõudlus VPNide järele on pärast Meta blokeerimist hüppeliselt kasvanud

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Venemaa vapi peegeldus sülearvuti ekraanil.
Venemaa vapi peegeldus sülearvuti ekraanil. Foto: Maxim Shemetov

Kuna Venemaa blokeeris juurdepääsu Meta juhtivatele sotsiaalmeediaplatvormidele ehk Facebookile ja Instagramile, kasvas internetikasutajate nõudlus piirangute vältimiseks vajalike vahendite järele hüppeliselt, selgus seireettevõtte andmetest.

Vastusena Meta eelmise nädala otsusele lubada Ukraina sotsiaalmeedia kasutajatel postitada sõnumeid nagu «Surm vene sissetungijatele», katkestati Venemaal alates esmaspäevast Instagrami juurdepääs. Facebook oli juba varem keelatud, kuna Moskva sõnul oli seal Vene meediale juurdepääsupiirangud, vahendab Reuters.

Instagrami keelu eelõhtul kasvas nõudlus virtuaalsete privaatvõrkude ehk VPNide järele, mis krüpteerivad andmeid ja varjavad kasutaja asukoha. Veebruari keskpaigaga võrreldes oli nõudluse kasv koguni 2088 protsenti, näitasid seirefirma Top10VPNi andmed.

Venemaa on sattunud enneolematute Lääne sanktsioonide alla seoses oma tegevusega Ukrainas, ning püüab kontrollida infovoolu, lämmatades välismaiseid sotsiaalmeediafirmasid liikluse aeglustamisega ning Facebooki ja Instagrami puhul lausa keelustamisega.

Nõudlus VPNide järele oli piirkonnas juba varemgi kasvanud, kuna Venemaa ja Ukraina veebisaidid on langenud sagedate küberrünnakute ohvriks.

Venemaa keelustas eelmisel aastal mitu VPNi, kuid ei ole suutnud neid täielikult blokeerida. Top10 VPNi andmeanalüüs näitas, et Venemaal on praegu blokeeritud 203 uudistesaiti ning 97 valuutavahetus- ja krüptosaiti.

Riiklik sideamet Roskomnadzor teatas esmaspäeval, et Venemaa valitsuse IT-süsteemide ja infrastruktuuri vastu suunatud küberrünnakute arv on alates 24. veebruarist järsult kasvanud. Nad hoiatasid kurjategijaid, et küberrünnakud võivad kaasa tuua kriminaalseid tagajärgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles