Putin kinnitas, et Venemaa riigistab 9 miljardi euro väärtuses välismaiseid lennukeid (9)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Aerofloti lennukid Šeremetjevo lennujaamas.
Aerofloti lennukid Šeremetjevo lennujaamas. Foto: Stringer

Venemaal on sadu õhusõidukeid, mis on liisitud välismaistelt liisingufirmadelt. Antud lennukite koguväärtus on hinnanguliselt üle 10 miljardi USA dollari ehk üle 9 miljardi euro.

Venemaa president Vladimir Putin on allkirjastanud seaduse, mis lubab registreerida Venemaa lennuettevõtjatele liisitud välismaiseid õhusõidukeid lennuettevõtjate omandina, vahendab Venemaa riiklik uudisteagentuur Tass.

Välismaised ettevõtted on Venemaale liisinud üle 500 lennuki ja vaid väike osa neist on tagastatud. Venemaale jäänud lennukite väärtuseks on varem hinnatud üle 9 miljardi euro.

Vastavalt sanktsioonidele oleksid pidanud liisingulepingud lõppema ja lennukid Venemaa lennuettevõtjatelt ära võtma.

Venemaa valitsus andis aga riigi lennuettevõtjatele korralduse peatada rahvusvahelised lennud ja tuua lennukid tagasi Venemaale. Venemaa lennuettevõtjad on enamiku Venemaale liisitud lennukite omanikele kättesaamatuks jäänud.

Samuti kavatseb Venemaa anda riigistatud rendilennukitele Venemaa lennukõlblikkussertifikaadid.

Kuid sanktsioonide tõttu ei ole Venemaa lennuettevõtjate kasutatavatele Boeingutele ja Airbusidele tootjate ja nende tarnijate varuosad kättesaadavad. Wall Street Journali poolt intervjueeritud eksperdi sõnul on ebaselge, kui kaua lennukid saavad ilma remondita ohutult lennata.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles