Ekspert: Eestil on potentsiaali tuuleenergiat Saksamaale müüa (1)

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Vestas Wind Systemsi avalike suhete juht Fredrik Andrén-Sandberg
Vestas Wind Systemsi avalike suhete juht Fredrik Andrén-Sandberg Foto: Fredrik Andrén-Sandberg

Tuuleenergia ekspert Fredrik Andrén-Sandberg leiab, et Eestil on Ukraina sõja valguses mõistlik arendada senisest märksa suuremaid tuuleparke, mille toodetud rohelist elektrit saaks eksportida näiteks energianäljas Saksamaale. Tema sõnul on kliimamuutuste temaatika küll endiselt oluline, aga prioriteediks on tõusnud energiajulgeolek. 

Andrén-Sandbergi näeb Eestil märkimisväärset realiseerimata potentsiaali mitte ainuüksi sisemaiseks tarbimiseks, vaid ka suuremahuliseks ekspordiks tuuleenergiat toota. «Teie asustustihedus on umbes seitsmendik Saksamaa omast, aga tuuleparkide tihedus vaid kolmekümnendik. Kui siin oleks tuulepargid Saksamaa tihedusega, oleks koguvõimsuseks 8,7 gigavatti,» märkis ta. Täna on Eesti tuuleparkide koguvõimsus lehekülje tuuleenergia.ee andmetel 320 megavatti. 

Andrén-Sandberg töötab avalike suhete juhina Taani tuulikuhiius Vestas Wind Systems, mis veebruaris Eesti Energia tütarettevõtte Enefit Windiga sõlmitud lepingu alusel tarnib uue Purtse tuulepargi tarvis viis 4,2-megavatist tuulikut. Allkirjastatud lepingu maht on pea 20 miljonit eurot ja toodangut hakkab see park andma juba järgmisel aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles