Aafrika põgenik tunnetab Ukraina põgenikega võrreldes ebaõiglust: mind ei tervitanud siin keegi (8)

PM Majandus
Copy
Ukrainia ja Soome lipud.
Ukrainia ja Soome lipud. Foto: Scanpix/ AFP/ VESA MOILANEN

Ukraina sõjapõgenikud saavad tänu ajutisele kaitsele kiiresti elamisloa ka põhjanaabrite juures Soomes, mis on teinud teistest maailma riikidest pärit asüüli taotlenud inimesed rahulolematuks, kirjutab Yle.

Viimased seitse aastat on majandustudeng Yasin Omer Somaalia sõja tõttu Soomes asüüli taotlenud mitu korda, kuid tulutult. Ja kuigi ta tunneb Venemaa invasiooni tõttu Ukrainast lahkuma pidanud inimestele kaasa, on ta siiski rahulolematu, et temaga nii vastandlikult on käitutud.

«On valus vaadata, kuidas sotisaalmeedias ning kogu Euroopa meedias tervitatakse ukrainlasi. Olen Soomes asüüli taotlenud seitse aastat ning mitte keegi ei ole mind tervitanud,» rääkis ta. Tema hinnangul on see diskrimineerimine ning näib, et inimõigused ei kehti kõikidele.

«Mina olen Aafrikast. Ukrainlasi võetakse avasüli vastu ilmselt sellepärast, et nad on eurooplased ning valged,» lausus Omer.

Omer ei ole sugugi ainus, kes niimoodi tunneb. Ka 2014. aastal Afganistanist Soome jõudnud Nesar Ferdaws loodab, et sõja jalust pakku jõudnud ukrainlased saavad kiiresti abi, kuid lisas, et oluline on, et võimud ei unustaks teisi asüülitaotlejaid. 

Tema  naine Sonya Ferdaws tõdes, et tunneb ukrainlastele südamest kaasa, kuid arutles, kas on turvaline anda nii paljudele inimestele elamisload ilma nende tausta korralikult uurimata. 

Omer  lausus, et mitmed tema tuttavad on Somaaliasse tagasi pöördunud ning tapetud, mis tähendab, et naasmine ei ole ka talle ohutu.

Omer loodab, et seekord ta taotlust tagasi ei lükata: «Nüüd teavad ka eurooplased, ms sõda on.»

Pühapäevastel andmetel oli Vene rünnaku järel Soomes asüüli palunud umbes 3300 ukrainlast.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles