Meeleavaldajad vallutasid oligarh Deripaska Londoni häärberi

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Meeleavadlajate poolt vallutatud miljardär Oleg Deripaska häärber Londoni rikaste linnaosas.
Meeleavadlajate poolt vallutatud miljardär Oleg Deripaska häärber Londoni rikaste linnaosas. Foto: TOLGA AKMEN

Ukraina sõja vastu protestivad meeleavaldajad hõivasid täna Vene miljardäri Oleg Deripaska pereliikmele kuuluva Londoni häärberi.

Protestija, kes keeldus oma nime avaldamast, rääkis, et seltskond jõudis öösel kell 1 Belgrave'i väljakul asuvasse majja ja hõivas selle.

Maja akendele riputati Ukraina lipp ja plakatid, sealhulgas üks kirjaga «See kinnistu on vabastatud». Protestijad ütlevad, et neid inspireeris Nestor Mahno, kes juhtis 1917. aastal Ukraina anarhistlikku armeed.

Protestija ütles, et meeleavaldajate plaan on jääda kinnistule seni, kuni sõda on lõppenud ja Ukrainast välja suunduvad põgenikud majutatud. Täna keskpäeval lõhkusid aga paarkümmend märulivarustuses politseinikku maja välisukse maha ja pääsesid sisse, kuid meeleavaldajad jäid endiselt majja. Politsei varasem katse pääseda majja naabri rõdu kaudu nurjus, kuna okupandid lõid redeli hoonest eemale.

See kinnistu on vabastatud, teatas plakat maja rõdul.
See kinnistu on vabastatud, teatas plakat maja rõdul. Foto: PETER NICHOLLS

Briti valitsuskabineti liige Michael Gove, kelle pädevusse kuuluvad eluase ja kogukond, pakkus välja idee kasutada sanktsioonide alla kuuluvate venelaste kodusid Ukraina põgenike majutamiseks. Ühendkuningriik kehtestas eelmisel nädalal Deripaskale sanktsioonid pärast seda, kui riik karmistas piiranguid vene oligarhidele ja poliitikutele.

Deripaska pressiesindaja ütles ajalehele Guardian, et kinnistu kuulub miljardäri pereliikmetele. Alumiiniumigigandi Rusal asutaja Deripaska kutsus Telegramis üles rahukõnelustele, mainimata Venemaa presidenti Vladimir Putinit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles