Venemaa hoiatas: võime olla sunnitud maksma valuutas võlakirjad tagasi rublades (4)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Venemaa võib lunastada dollaris võlakirjad rublades
Venemaa võib lunastada dollaris võlakirjad rublades Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa rahandusminister ütles täna, et ta kiitis heaks välisvaluutas võlakirjade ajutise tagasimaksmise protseduuri. Viimane tähendab, et kui pangad ei pääse ligi oma välisvaluutas arvelduskontodele, siis toimub tagasimakse rublades, kirjutab Reuters.

Venemaa sõja tõttu Ukrainas lõikas Lääs Venemaa pangad ära üleilmsest finantssüsteemist. Tulemuseks on Venemaa rängim majanduskriis pärast 1991. aastat.

«Ei vasta tõele, nagu Venemaa ei saa täita välisvaluutas riigi kohustusi,» teatas rahandusminister Anton Silunov pressiteates. «Meil on kohustuse täitmiseks vajalik raha olemas.»

Kolmapäeval saabub Venemaa kahe USA dollarites võlakirjaemissiooni tagasimakse tähtaeg. Antud võlakirjade maht on 117 miljonit dollarit.

Ajutise protseduuri kohaselt sõltub valuutas maksmine sellest, kas pankadel on võimalik sanktsioonidest tingituna makseid teha või mitte. Kui välisvaluutas ei ole võimalik maksta, siis makstakse rublades.

«Keskpanga ja Venemaa valuutas riigikontode külmutamine näitab mitme Lääneriigi tahet korraldada Venemaa maksejõuetus,» teatas Silunov.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles