Utilitas hakkab tuuleparke rajama Graanul Metsa maadele (1)

BNS
Copy
Tuulikud. Foto on illustratiivne.
Tuulikud. Foto on illustratiivne. Foto: URMAS LUIK / PRNPM/EMF

Taastuvenergia tootja Utilitas ja eramaaomanik Graanul Mets alustavad strateegilist koostööd, mille raames plaanib Utilitas rajada tuuleparke üle Eesti Graanul Metsa gruppi kuuluvate ettevõtete maadele.

Ettevõtted on tänaseks sobivad piirkonnad kaardistanud ja koostöö põhimõtetes kokku leppinud. Koostöö tulemusena lisandub Utilitase tuuleparkide arendusportfelli enam kui 100 tuulikukohta hinnangulise koguvõimsusega üle 500 megavati, teatas energiakontsern Utilitas.

Arendusprojektid on alles algusjärgus ja tuuleparkide lõplik suurus ja rajamine sõltub koostööst kohalike kogukondade ja omavalitsustega, samuti asjakohaste planeeringute ja mõjuhinnangute läbiviimisest.

Utilitase tuuleenergia ja salvestuse ettevõtte OÜ Utilitas Wind juhatuse liikme Rene Tammisti sõnul on kliima- ja energiakriisile lisandunud julgeolekukriisis ülimalt kriitiline imporditavate fossiilkütuste tarbimise kiire vähendamine.

«Kujunenud olukorras saab ühiskondliku kokkuleppe korral tuuleparke võrdlemisi kiiresti püstitada, kuid see eeldaks kõikide osapoolte – nii riigi, omavalitsuste, kogukondade kui ka ettevõtete – head tahet ja toimivat koostööd,» rõhutas ta.

Tema sõnul on ettevõttel olemas parim võimalik oskusteave ja kogemus tuuleparkide rajamisel.«Meil on valmisolek tõhusaks ja kiireks tegutsemiseks. Koostöös Graanul Metsa ja teistegi maaomanikega keskendume sellele, et oleks võimalik algatada asjakohased planeeringumenetlused. Loodame kõikidele osapooltele, et luua võimalikult soodne õhkkond planeeringute edenemisele ning plaanide realiseerimisele,» lausus Tammist.

«Sõlmitud kokkulepe täiendab Utilitase arendusportfelli, uued alad moodustavad ligi poole meie praegusest maismaa tuuleparkide arendustest Eestis,» lisas ta.

Graanul Mets juhatuse liikme Marko Raidi sõnul võimaldab lisaks taastuva biomassi kasvatamisele tuuleparkide rajamine maaomanikule tulude mitmekesistamist ja maa täiendavat väärindamist. Samas on tema sõnul energiaressursside lisandumisest võita kogu ühiskonnal – seda eriti süveneva energiakriisi tingimustes.

«Loodame, et ühiskonna ees seisvate keeruliste väljakutsete valguses on täna kõikidel osapooltel suurem koostöötahe jätkusuutlike energia- ja toormelahenduste elluviimiseks. Sinna alla kuulub kindlasti ka kohalike tuuleenergia tootmisvõimsuste rajamine,» märkis Raid.

OÜ Utilitas Wind on energiakontserni Utilitas kuuluv ettevõte, mis tegeleb taastuvenergia ja salvestuslahenduste projektide arendamisega Eestis, Lätis ja Leedus. Ehituses olevatest projektidest rajab ettevõte Lätti sealset suurimat tuuleparki, mis alustab tööd 2022. aasta sügisel. Ettevõtte tegelikud kasusaajad on 48,3 protsendiga Kristjan Rahu ja 50 protsendiga Luksemburgis registreeritud FS Core Utilities S.A R.L.

OÜ Graanul Mets on Eesti suurim eramaaomanik. Gruppi kuuluvad ettevõtted AS Roger Puit, OÜ Karo Mets ja OÜ Valga Puu. Ettevõtte tegelikud kasusaajad on 50,6 protsendiga Raul Kirjanen ja 39,4 protsendiga Anders Anderson.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles