Jürgen Ligi: Kreeka üle kehtestatakse karm järelevalve

Andrus Karnau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Mihkel Maripuu

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles teisipäeva hilisõhtul Postimehele, et kui Kreeka teostab kokkulepitud majandusprogrammi, taastub ka riigi majanduskasv.

«Tähtsaim on kokkulepe,» ütles Ligi euroala rahandusministrite otsuse kohta kiita heaks Kreeka teine abiprogramm.

«Kreeka juhtivate erakondade koostöö ning kompromisside tõrjumine. Viimastel kohtumistel on domineerinud korras rahandusega riikide hääl, ehkki õhus oli kogu aeg oht, et toimub mingi poliitiline kompromiss,» märkis Ligi.

Kuigi teine abipakett pole veel ametlikult jõustunud, sest vajab kõikide euroala riikide kinnitust valitsuse või parlamendi tasemel, võib Kreeka vajada mõne aasta pärast ka kolmandat rahasüsti.

«Kreeka teine programm on kolmeks aastaks ning praegu räägime küll programmijärgsest ajast, mitte järgmisest programmist. Kokkulepitu ellu viimisel ei tohiks Kreeka majanduskasv jääda taastumata,» ütles Ligi.

«Et võlad teenindatud saaksid, selleks on võetud tehnilised meetmed ja kehtestatakse karm järelevalve. Riik saab ka tehnilist abi ja nõustamist erinevate reformide, erastamise, maksukogumise, e-riigi näol. Viimast nõustab ka Eesti,» lisas Ligi.

Ligi kinnitas, et Eesti toetuse abiprogrammile otsustab riigikogu.

Ligi märkis, et erinevalt Soomest ei soovi me Kreekalt eraldi tagatisi.

«Soome tagatis on mäletatavasti osa sealsest valimiseelsest päevakorrast,» ütles Ligi. «Teised saaks seda nõuda, aga ei soovi - see läheb soovijale kõvasti maksma, ent tegelik tagatis on programm ja järelevalve,» lausus Ligi.

Euroala rahandusministrid sõlmisid ööl vastu teisipäeva, 14-tunnisel maraton-nõupidamisel kokkuleppe, et Kreeka võlad korraldatakse ümber ja riik saab euroalalt 130 miljardi euro suuruse abilaenu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles