Euroopa toidupoed alustasid müügi piiramist

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Rapsipõld
Rapsipõld Foto: Dmitri Kotjuh

Mitmed Euroopa jaeketid alustasid paanikaostude hirmus toidukaupade müügi piiramist.

Euroopa poed kardavad paanikaostude lainet, sellepärast on osa kauplusi ostmist piirama hakanud, kirjutab Euractiv.

Napilt kolm nädalat peale Ukraina sõja algust on maailma ostjad avastanud, et neid võib tabada päevalilleõli kriis. Ainuüksi Ukrainast tuleb 35–45 protsenti Euroopas kasutatavast rafineeritud päevalilleõlist.

Euroopa taimeõliliit Fediol hindab, et Euroopas on piisavalt töötlemata päevalilleõli varusid 4–6 nädala jaoks, aga kui varud ammenduvad, võib õlinappus kätte jõuda.

Päevalilleõli kasutatakse suurelt gastronoomias, aga ka biodiisli valmistamiseks.

Alternatiive on päevalilleõlile küll: rapsi-, kookose-, palmi,- ja sojabaasil tehtud õlid. Aga ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsioon FAO hindab, et hinnatõus tabab tervet õlisektorit. Taimeõliindeks on paari päevaga kerkinud 8,5 protsenti, toodi Euractivile toodud arvudes välja.

Seepärast on mõnes riigis hakatud piirama õli müüki inimese kohta. Näiteks Hispaanias lubatakse korraga osta 5 liitrit inimese kohta. Ka Itaalias on asutud müüki piirama. Kuna jaekettidel hakkavad õlivarud otsa saama, piiratakse kahes riigis õli müüki kahe pudeli peale ühe ostja kohta.

Euractiviga vestelnud anonüümseks jääda soovinud allikad Euroopa Liidu poole pealt ütlesid, et nemad piirangutes head ei näe, sest see võib anda inimestele signaali, et asjad hakkavad otsa saama, ja tekitada sellise paanikaostu laine, nagu oli koroonakriisi alguses.

Samas rahustab Hispaania toiduõli liit, et praegu veel muret ei ole. «Lühiajaliselt ei tohiks olla probleeme [nappusega],» ütles Hispaania toiduõliliidu (Anierac) juht Primitivo Fernández. Samas Itaalia toiduõli liit nentis, et sõda juba on muutnud tööstuse lühi- ja keskpika perspektiivi plaane ja isegi kui sõda lähipäevil lõppema peaks, on tööstuses tekkinud katkestusi keeruline kiiresti kõrvaldada.

Samal ajal kui Fernandez ütles, et Ukraina päevalilleõlile võib saada asendust näiteks Argentiinast, tegid Euroopa nõukogu ja liikmesriikide põllumajandusministrid ettepaneku, et 10 protsenti maast, mis oli mõeldud elurikkuse kasvatamiseks, kasutataks nüüd valgurikka toidu kasvatamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles