Oskame hinda küsida: Soome pakub täna Eestist poole odavamat elektrit (7)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Mitte ainult Auvere: Eesti Energia lükkas tasakesi veel suuri võimsusi võrgust välja. Elering, kes peab võrgu stabiilsusega tegelema, ei ole oma riskistsenaariumides ette näinud, et elektrit ei ole.
Mitte ainult Auvere: Eesti Energia lükkas tasakesi veel suuri võimsusi võrgust välja. Elering, kes peab võrgu stabiilsusega tegelema, ei ole oma riskistsenaariumides ette näinud, et elektrit ei ole. Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Tänane elektri börsihind jääb keskmiselt 86,6 euro juurde megavatt-tunni kohta, kuid nii odavaid hindu kui Soomes meie ei näe.

Täna on Eestis keskmine elektri börsihind 86,6 eurot. Kõige soodsamad tunnid jäävad sealjuures kella 9–15 vahele. Kõige soodsam on elektrit kasutada kella 9 ja 10 vahel, kus megavatt-tunni eest peab välja käima 72 eurot. Kõige kallim on elekter kella 18 ja 19 vahel, kus hinnaks 118 eurot.

Kuigi keskmine elektri hind on täna Eestis selle nädala madalam, siis põhjanaabrid näitavad, et saab ka soodsamalt.

Soomlaste jaoks jääb keskmine hind täna 59,5 euro juurde. Ning soomlastel on mitu head tundi, kus nende elekter maksab vähem kui 20 eurot. Soodsamail hetkil saab soomlane elektri börsilt kätte hinnaga 17,95 eurot megavatt-tund meie 72 euro vastu – ehk meil tuleb «soodsamal» ajal maksta soomlasest 300 protsenti enam.

Kuigi tipptunni hind on Eesti ja Soome elektrihinna piirkonnas tihtilugu sarnane või sama, siis osatakse Soome pool keskmist hinda siiski allapoole kruttida. Kui näiteks eile oli Soomes keskmine päevane hind 96 eurot, siis meil 121 eurot.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles