WHO kutsus Ukrainat hävitama oma laborites patogeenid (3)

Copy
Ukraina kriisi tõttu on suurenenud oht, et patogeenid võivad laboratooriumidest välja pääseda, kui taolised rajatised hävitatakse, väidavad bioohutuse spetsialistid.
Ukraina kriisi tõttu on suurenenud oht, et patogeenid võivad laboratooriumidest välja pääseda, kui taolised rajatised hävitatakse, väidavad bioohutuse spetsialistid. Foto: Rainer Droese/SIPA

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) teatas reedel, et kutsus Ukrainat üles hävitama oma laboreis igasugused üliohtlikud patogeenid, mis võivad Venemaa raketirünnakute tabamuse korral õhku paiskunult vallandada pandeemiaid.

WHO lisas, et üleskutse tähendab ka bioloogilise julgeolekutaseme tõstmist laboreis, et vältida patogeenide kas juhusliku või tahtliku õhku paiskamise.

«Osana antud tööst on WHO andnud Ukraina terviseministeeriumile ja teistele vastutavatele ametitele jõulise soovituse hävitada kõrge ohutasemega patogeenid, et vältida igasugust potentsiaalset leket,» seisis ÜRO agentuuri teates.

Olles teadlik murest, mida taoline soovitus võib endaga kaasa tuua pärast Ukraina peamise tuumaelektrijaama sattumist Vene väe rünnaku alla, rõhutas WHO laiemat konteksti vaatama ning viitas aastatepikkusele koostööle Ukraina võimudega parandada laborite ohutuse tingimusi.

Uudisteagentuuri AFP järelpärimisele esitada nimekiri kõnealustest laboritest Ukrainas, viidata nende bioloogilise julgeoleku tasemele või selgitada milliseid patogeene need sisaldavad, WHO ei vastanud.

Genfis viibivatele ajakirjanikele Ukrainast videosilla vahendusel usutluse andnud WHO pressiesindaja Tarik Jašarević ei osanud öelda, kas mõni nendele soovitustele vastavatest laboreist asub piirkonnas, mida Vene väeüksused aktiivselt pommitavad või mis on nende kontrolli all oleval territooriumil.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles