Venemaa rikkaim ärimees: «Ärge viige meid tagasi 1917. aastasse» (7)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Vladimir Potanin.
Vladimir Potanin. Foto: Sergei Karpukhin

Metallimagnaat Vladimir Potanin hoiatas, et Venemaalt põgenenud ettevõtete varade konfiskeerimine hävitaks investorite usalduse aastakümneteks ja viiks Venemaa tagasi 1917. aasta bolševike revolutsiooni aegadesse.

 

Maailma suurima pallaadiumi ja rafineeritud nikli tootja Norilsk Nickeli president ja suurim aktsionär Vladimir Potanin ütles, et Venemaa peaks pragmaatiliselt reageerima oma tõrjutusele maailmamajandusest, vahendab Der Spiegel.

«Me ei peaks püüdma ust kinni lüüa, vaid püüdma säilitada Venemaa majanduslikku positsiooni nendel turgudel, mida me nii kaua kasvatasime,» ütles 61-aastane Potanin Telegrami sõnumirakenduse kaudu.

Potanin, kes on üks tuntumaid Venemaa miljardäre, kelle suhtes lääs ei ole sanktsioone kehtestanud, ütles, et lahkunud ettevõtete varade konfiskeerimine tooks kaasa selle, et investorid hülgavad aastakümneteks Venemaa.

«See viiks meid 100 aastat tagasi 1917. aastasse. Ja tagajärgi - ülemaailmset usalduse puudumist investorite poolt Venemaa vastu - tunneksime me aastakümneid,» sõnas Potanin.

Potanini sõnul kasutavad mõned riigid sanktsioone, et tõrjuda konkurente, ning kutsus Moskvat üles oma samme hoolikalt kaaluma. Samuti kutsus ta Moskvat üles kaotama piirangud Venemaa välisvaluutavõlgade teenindamisel. Ta ütles, et intressimaksete tehniline mittetäitmine võib käivitada nõudmised kogu põhisumma tasumiseks.

«Me näeme, et lääne enda majandus on kannatanud Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonide tõttu. Seega peame olema targemad ja vältima stsenaariumi, mille kohaselt meie sanktsioonid tabavad meid,» ütles Potanin.

Venemaa majandus seisab silmitsi tõsiseima kriisiga pärast Nõukogude Liidu lagunemist 1991. aastal, kui Lääs kehtestas pärast Moskva 24. veebruari sissetungi Ukrainasse ulatuslikud sanktsioonid Venemaa finants- ja ettevõtlussektorile.

Peaminister Mihhail Mišustin ütles neljapäeval, et valitsus tegi ettepaneku riigistada Venemaalt lahkunud ettevõtted.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles