Läti pankades külmutati sanktsioonidega umbes 8 miljonit eurot

BNS
Copy
Läti lipp.
Läti lipp. Foto: Gints Ivuskans

Euroopa Liidu ja USA välisvarade kontrolli büroo (OFAC, Office of Foreign Assets Control) Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioonide tõttu on Läti pankades praegu külmutatud umbes kaheksa miljonit eurot, teatas finants- ja kapitaliturukomisjon BNS-ile.

Komisjon märkis, et pangad esitasid asjakohased andmed pärast esialgset hindamist. Külmutatud summa võib suureneda, sest ülevaatus on veel pooleli, mõni kõrge riskiga kliendikonto on ülevaatuse ajaks peatatud ja kehtestatakse uusi sanktsioone.

Läti pankades tuvastati üks füüsiline ja 15 juriidilist isikut, kes otseselt sanktsiooninimekirjadesse ei kuulu, kuid tuvastati nende kuulumine sanktsioonidealustele isikutele või nende isikute kontrollile allumine, mistõttu nende rahalised vahendid külmutati.

Komisjon märkis, et Läti rahandusvaldkond on juba võtnud kasutusele lähenemisviisi, mis käsitleb Venemaad kõrge riskiga jurisdiktsioonina, mistõttu on Venemaa hoiused Läti pankades alates 2015. aastast oluliselt vähenenud ja moodustavad vaid 1,1 protsenti kogumahust.

Finants- ja kapitaliturukomisjon jälgib ajakohast teavet kehtestatud sanktsioonide kohta, osaleb välismaiste institutsioonide töös ning annab rahastamisasutustele nõu. Keerulisemaid olukordi hinnatakse koostöös teiste riigiasutustega.

Komisjon julgustab mõistvat suhtumist, kui pangad esitavad Venemaale või Valgevenesse suunduva makse eesmärgi või üksikasjade kohta lisaküsimusi. Selle lisauuringu eesmärk on tagada, et makseid ei tehtaks sanktsioonide nimekirjas olevatele isikutele või nende nimel.

Komisjoni veebilehel www.fktk.lv/klientu-aizsardziba/finansu-noziegumu-noversana/sankcijas-pret-krieviju-un-baltkrieviju/ on loodud rubriik, mis annab ajakohast teavet EL-i ja OFAC-i Venemaale ja Valgevenele kehtestatud sanktsioonide kohta.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles