Finnair teatas GPSi segamisest Kaliningradi lähedal

PM Majandus
Copy
Finnairi Airbus A320-200 lennuk.
Finnairi Airbus A320-200 lennuk. Foto: Phil Noble

Soome lennufirma Finnair piloodid teatasid, et nende GPS seadmeid segati Kaliningradi piirkonnas, kirjutab Yle. 

Finnair lendab üle Venemaale kuuluva Kaliningradi oblasti mitmetel oma Euroopa ja Aasia lendudel. Lisaks Kaliningradile segati GPS seadmete toimimist ka Soome idapiiril. Sellistest juhtumitest on sel nädalal teada andnud 10 piloot.

Seetõttu ei saanud Leedu lennufirma Transaviabaltika lennud Savonlinnas maanduda, sest lennujaamal ei ole alternatiivseid navigatsiooniseadmeid.

«Me lennuk lendas pühapäeva õhtul Tallinnast Savonlinna,» rääkis lennufirma esindaja Jyri Koponen. Tema sõnul jõudis lennuk Kouvola kohal, kui GPS signaal äkki kadus. Algselt kahtlustati, et seadmetes on mingi viga ning vastavalt protseduurireeglitele pöörduti tagasi. «Kui jõudsime Helsingi piirkonda, töötasid signaalid taas korralikult,» rääkis ta.

Lennufirma üritas sama liini lennata ka teise lennukiga, kuid sellega juhtus sama.

Rohkem katseid firma ei teinud ning lennud Helsingi ja Savonlinna vahel on peatatud vähemalt kuni järgmise nädala alguseni.

2018. aastal nõudis Soome Venemaalt selgitust GPS seadmete segamise pärast Lapimaal, kui toimusid NATO militaarõppused Soome ja Norra põhjaosas. Moskva ütles hiljem, et Soome ei esitanud segamise kohta mingeid tõendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles