Rikkad venelased püüavad oma vara sanktsioonide eest Euroopast Dubaisse viia

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Dubai finantskeskus.
Dubai finantskeskus. Foto: Scanpix/ Reuters/ CHRISTOPHER PIKE

Rikkad venelased püüavad üha tihedamaks muutuva sanktsioonidesurve eest pääsemiseks osa oma vara Euroopast Dubaisse viia.

Pärsia lahe finantskeskus Dubai on juba pikka aega olnud maailma ülirikaste magnet ning asjaolu, et Araabia Ühendemiraadid ei ole Ukraina sõjas pooli valinud, on andud venelastele kindluse, et nende raha on seal kaitstud, kirjutab Reuters.

Araabia Ühendemiraadid on aastate jooksul oma sidemeid Venemaaga tugevdanud ega ole praeguses sõjas lääneriikide Venemaa vastaste sanktsioonidega liitunud ning sealne keskpank ei ole ka sanktsioonide suhtes mingeid juhiseid andnud.

Nii püüavadki varakad venelased oma seni Šveitsis või Londonis hoitava raha Dubaisse viia, sest nii Šveits kui Suurbritannia on otsustavalt sanktsioone rakendanud, rääkisid suure Šveitsi privaatpanga pankur ning jurist uudisteagentuurile.

Dubais resideeruv jurist tões, et nende firma on saanud rikastelt venelastelt päringuid, kui kiiresti nad suudaksid märkimisväärselt suuri, sadadesse miljonitesse dollaritesse ulatuvaid summasid Pärsia lahe riikidesse toimetada.

«Dubai on kena kesktee, vaid mõned tunnid lennata ning seadusandjad ei ole lääneriikidega mestis,» selgitas investeerimispankur.

Araabia Ühendemiraatide väliministeeriumist ning keskpangast ei ole Reutersil veel õnnestunud vastust saada, kui palju Venemaa päritolu raha neile on tulnud.

Privaatpanganduse spetsialist selgitas, et Venemaalt pärit privaatpanganduse kliendid avasid konto panga Araabia Ühendemiraatide harus. Teised avavad kontod kohalikes pankades.

Kodus kokkukukkuva majandusega silmitsi seisvad venemaalased püüavad samuti oma raha investeerida, olgu selleks siis kinnivara või sellised fondid, mis raha omanike päritolu ei paljasta. 

Turismisihtkoht Dubai on olnud kaua venemaalaste seas populaarne: nad olid külastajate edetabelis kõrgel kohal ning ostsid riigis kinnisvara juba enne Ukraina sõja puhkemist.

2018. aastal seadsid Araabia Ühendemiraadid sisse «kuldse viisaprogrammi», mis tagavad 10-aastase elamisloa investoritele ning professionaalidele.

Mõned suured Araabia Ühendemiraatide pangad on venelaste vara ümberpaigutamise osas ettevaatlikud, sest on varem sanktsioonide mittejärgimise eest trahvi saanud, seoses Iraani ja Sudaaniga.

Üleilmne rahapesuvastane töökond (FATF) pani Araabia Ühendemiraadid eelmisel nädalal nn halli nimekirja, kuhu kuulujaid tähelepanelikult jälgitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles