Tööstustoodangu maht kasvas jaanuaris 1,4 protsenti

BNS
Copy
Narva Tööstuspark.
Narva Tööstuspark. Foto: Tairo Lutter

Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted jaanuaris 1,4 protsenti rohkem toodangut kui 2021. aasta samas kuus.

Toodang suurenes töötlevas tööstuses 1,8 protsenti ja mäetööstuses 3,9 protsenti. Energeetikas jäi toodang peaaegu samale tasemele, kasvades üksnes 0,2 protsenti, teatas statistikaamet.

Statistikaameti analüütiku Helle Bunderi sõnul kasvasid suurema osatähtsusega tööstusharudest elektroonikaseadmete, elektriseadmete, metalltoodete ning toiduainete tootmine vastavalt 17,7 protsenti, 16,2 protsenti, 1,1 protsenti ja 0,9 protsenti. Mahud vähenesid aga 5,3 protsendiga plasttoodete tootmises ja 4 protsendiga puidu töötlemises.

«Tööstustoodangu kasvu pidurdab kiire hinnatõus,» selgitas Bunder. Kui eelmise aasta jaanuaris oli töötleva tööstuse tööstustoodangu maksumus jooksevhindades 819 miljonit eurot, siis selle aasta jaanuaris oli see juba ligi 1,1 miljardit, kasv jooksevhindades oli seega 33,5 protsenti.

Töötleva tööstuse toodangust 68,9 protsenti müüdi välisturule, ekspordi osatähtsus oli suurim arvutite ja elektroonikaseadmete tootmises. Korrigeerimata andmetel kasvas toodangu müük ekspordiks võrreldes 2021. aasta jaanuariga 26,3 protsenti ja müük siseturule 17,7 protsenti.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel vähenesid mahud võrreldes detsembriga tööstuses kokku 6,1 protsenti ja töötlevas tööstuses 5 protsenti.

Energeetika valdkonnas suurenes elektri tootmine koguseliselt võrreldes 2021. aasta jaanuariga 22,9 protsenti, soojuse tootmine aga vähenes 11,3 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles