Hiina peab läbirääkimisi osaluse ostmiseks Gazpromis ja alumiiniumihiius Rusal

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: ANTON VAGANOV

Investeering on osa Hiina poliitikast, mille eesmärk on kindlustada oma energia- ja toiduvarud, mitte märk toetusest Venemaa sissetungile Ukrainasse, kirjutab Bloomberg.

 

Hiina valitsus kaalub uudisteagentuuri Bloomberg andmetel osaluste ostmist Venemaa energiaettevõtetes ja toorainetootjates.

Vastavalt anonüümsust paluvatele allikatele peab Hiina valitsus oma riigiettevõtetega läbirääkimisi võimalike ülevõtmiste ja investeeringute üle Venemaa tootmisprojektidesse. Allikate sõnul on Hiina energiaettevõtted pidanud läbirääkimisi ka Venemaa energiaettevõtetega.

Läbirääkimistes osalevate Hiina ettevõtete hulgas on nafta- ja gaasiettevõtted CNPC ja Sinopec, alumiiniumiettevõte Chinalco ja metallide kaupleja China Minmetals, samas kui investeeringute sihtmärkide hulka kuuluvad gaasihiid Gazprom ja alumiiniumitootja Rusal.

Bloombergi allikate sõnul ei pruugi esialgsed läbirääkimised viia tehinguteni. Investeeringud on osa Hiina poliitikast, mille eesmärk on kindlustada oma energia- ja toiduvarud, mitte aga toetada Venemaa sissetungi Ukrainasse.

Praegusel hetkel on Hiina ettevõtetel osalusi mitmetes Venemaa gaasiprojektides. CNPC-l on praegu 20-protsendiline osalus Jamali veeldatud maagaasi projektis ning Arctic LNG 2 projektis on CNPC-l ja Hiina ettevõttel Cnooc mõlemal 10-protsendiline osalus.

Paljud lääne ettevõtted on teatanud, et nad lahkuvad Venemaalt pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse. Samal ajal on Hiina režiim lubanud säilitada Venemaaga normaalsed kaubandussuhted, kuigi on kutsunud üles alustama rahukõnelusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles