Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Hispaania võib aidata vähendada EL-i sõltuvust Vene gaasist (8)

Copy
Rafineerimiskompleks Alžeerias.
Rafineerimiskompleks Alžeerias. Foto: RYAD KRAMDI

Kuna Hispaanial on gaasiühendused Alžeeriaga ja tohutu LNG terminalide võrgustik, on riik heas positsioonis aidata vähendada Euroopa sõltuvust Vene gaasist.

See nõuaks aga tohutuid investeeringuid torujuhtmetesse, mida mööda gaas Hispaaniast teiste Euroopa riikideni viia. Euroopa Komisjon seadis teisipäeval eesmärgiks vähendada Vene gaasi importi aasta lõpuks kahe kolmandiku võrra.

«Hispaania saab etendama olulist rolli Euroopa varustamisel,» ütles komisjoni president Ursula von der Leyen laupäeval pärast kohtumist Hispaania peaministri Pedro Sáncheziga.

Venemaalt pärineb hetkel umbes 40 protsenti EL-i gaasist ning iseäranis suures sõltuvuses on Itaalia ja Saksamaa.

Hispaanial on kuus terminali veeldatud maagaasi (LNG) taasgaasistamiseks ja ladustamiseks. Tegemist on suurima terminalide võrgustikuga Euroopas.

Lisaks ühendab 750-kilomeetrine merealune gaasitrass Medgaz Hispaaniat gaasirikka Alžeeriaga. Teine merealune torujuhe GME ühendab Hispaaniat Alžeeria gaasiväljadega Maroko kaudu, kuid selle toru keeras Alžiir novembris tüli tõttu Rabatiga kinni.

«(Hispaania) tarnevõimsus on väga suur ja mitmekesistatud ning sõltub väga vähe Vene gaasist,» ütles Prantsuse Sciences Po ülikooli energiaekspert Thierry Bros.

Hispaania energiaminister Teresa Ribera ütles teisipäeval, et tarnevõimsuse kasutamine naabrite abistamiseks oleks loogiline.

Hispaania ja Portugali gaasimpordi võimsus on 40 teravatt-tundi (TWh), kuid riigid tarbivad üldiselt alla 30 teravatt-tunni, märkis Hispaania mõttekoja Elcano Institute ekspert Gonzalo Escribano.

Ülejäägi eksportimisel on probleemiks aga asjaolu, et Hispaania ja Prantsusmaa vahel on ainult kaks madala võimsusega gaasitoru ja uute ehitamine võtaks aastaid.

Von der Leyeni sõnul on gaasiühenduste ehitamine Euroopas «üks meie suuremaid prioriteete».

Ka Portugal on avaldanud toetust uue gaasitoru ehitamisele Hispaania ja Prantsusmaa vahele, kuid eksperte jätab mõte külmaks.

Gaasitoru ehitamine võtab aastaid, ent vaja läheb seda kohe, nentis Escribano. Sciences Po ülikooli ekspert Bros märkis, et uus gaasitoru pole lühiajaline lahendus ning Alžeeria võime Vene gaasi asendada on piiratud.

«Me ei saa ajalugu ümber kirjutada,» ütles ta. «Riik, millel on gaasi kõige rohkem vaja, on Saksamaa. Oleks seega kasulikum ehitada gaasiterminale sinna, kui gaasitoru Prantsusmaa ja Hispaania vahele.»

Tagasi üles