Nord Pool: elektrihindu tõstavad kütustehinnad ja ilmaolud

BNS
Copy
Elektriliinid. Foto on illustratiivne.
Elektriliinid. Foto on illustratiivne. Foto: Remo Tõnismäe

Elektribörsi Nord Pool sõnul kergitavad praegu elektrihindu kütuste-, gaasi ja kivisöehinnad, samuti jahedad ilmad ja vähene tuul.

Alates Venemaa sissetungist Ukrainasse 24. veebruaril on elektrihinnad pea kõigis Nord Pooli hinnapiirkondades olnud enam-vähem pidevas tõusutrendis – süsteemi hind enam kui kahekordistus perioodil 24. veebruarist 9. märtsini, tõustes 75 eurolt üle 200 euro, ning järgis sarnast trajektoori ka Eesti hinnapiirkonnas. Neljapäeval, 10. märtsil hinnad siiski langevad, vastavalt 136 eurole ja 158 eurole.

Nord Pooli esindaja märkis BNS-ile, et kuigi Euroopa Liit pole seni kehtestanud sanktsioone Venemaa energiasektorile, tõusevad kütusehinnad siiski ja mõjutavad ka elektri turuhindu. Samuti tõi ta välja, et Baltimaade elektrisüsteemihaldurid vähendasid riski maandava meetmena ülekandevõimsust elektri impordiks Venemaalt ligikaudu poole võrra 300 megavatile. Kauplemine Balti regioonis on aga olnud tugev ja oodatud parameetrite raames.

Nord Pool kinnitas ka, et püüdleb jätkuvalt läbipaistvate energiahindade tagamise poole oma tegevusturgudel. «Me jälgime olukorda tähelepanelikult ja teeme koostööd klientide, süsteemihaldurite ja teiste asjaosalistega, et tagada jätkuvalt usaldusväärne hinnakujundus meie turgudel,» toonitas elektribörs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles